2022. június 22., szerda

Öt produktivitás menedzselő alkalmazás Macre

Bő választékot találunk a termelékenységet növelő (productivity app) alkalmazásokból a Macen, a legjobb kiválasztása így nehéz. Bonyolultságuk a legegyszerűbb, szöveges teendőlista-alkalmazásoktól a teljes körű "getting things done" (GTD) feladatkezelőkig terjed, amelyek bár rendkívül hatékonyak, időbefektetést igényel a megtanulásuk és elkötelezett, rendszeresen használatuk. (Ez az írás az iLife magazinban jelent meg. Mi utoljára 2021. szeptemberében szemléztük ezeket az alkalmazásokat: Önmenedzselés Apple eszközökön)
Tehát az első kérdés, amelyet fel kell tenni magának, amikor megpróbálja eldönteni, hogy melyik a megfelelő az Ön számára: "mit akarsz csinálni vele?" Szeretne egy olyan alkalmazást, ahol időnként elkészítheti a tennivalók listáját, és ellenőrizheti a haladást, elkészültüket? Vagy szeretne egy olyan eszközt, amelyet naponta fog használni, és amely mindenre képes, és lehetővé teszi a feladatok delegálását és megosztását? Ez a spektrum két vége. A mérlegelés során, hogy mely alkalmazásokat versenyeztessük, mereven ragaszkodtunk azokhoz az alkalmazásokhoz, amelyeknek elsődleges célja a feladatok kezelése. Hiába van az Evernote-nak és az Emlékeztetőknek (Reminders), valamint számos naptáralkalmazásnak tennivaló lista kezelő képessége, figyelmen kívül hagytuk őket.

Hogyan teszteltük?

Mindegyik alkalmazásban létrehoztunk és kezeltünk egy sor feladatot. Megvizsgáltuk, hogy megoszthatjuk-e másokkal vagy delegálhatjuk-e a feladatokat, szinkronizálhatjuk-e más eszközökkel, és megoszthatjuk-e más alkalmazásokkal. Figyelembe vettük, hogy milyen gyorsan szinkronizáltak, és hogy intelligensen listázták-e a feladatokat a kezdési vagy befejezési határidők alapján. Figyelembe vettük a felhasználói felületet és azt is, hogy mennyire könnyű vagy nehéz az alkalmazás használata.
Végül olyan egyedi funkciókat kerestünk, amelyek révén minden alkalmazás kiemelkedik versenytársai közül.

Megfontolandó dolgok...

Szinkronizálódik?
Létezik iOS vagy iPad OS verziója az alkalmazásnak? Hogyan szinkronizálnak? Egyes alkalmazások saját szervereiket használják a szinkronizáláshoz, míg mások használja az iCloudot. Fontolja meg, hogy szüksége van-e az alkalmazás mobil verziójára!
Egy- vagy többfelhasználós?
Ha egy csapat tagjaként szeretné használni a termelékenységnövelő alkalmazást, akkor olyan funkciókra lesz szüksége, amelyek lehetővé teszik a feladatok megosztását és delegálását.
Működik más alkalmazásokkal?
Az itt található eszközök némelyike lehetővé teszi, hogy a megosztásokon keresztül feladatokat adjon hozzá más alkalmazásokból, például e-mail kliensekből. Ez akkor lehet hasznos, ha rendszeresen hoz létre feladatokat e-mail üzenetekből vagy naptáreseményekből.
Hogyan jeleníti meg a közelgő feladatokat?
A jó feladatkezelő kiemeli az aktuális napon esedékes vagy késedelmes feladatokat.

2DO

19 990Ft (Mac), attól függ (iOS), 2doapp.com
A 2DO alap feladatkezelő, amellyel listákat hozhat létre, feladatokat adhat hozzájuk, és ütemezheti a feladatokat. (A 2DO majdnem olyan, mint a R2-D2 vagy C-3PO – kiáltott fel a Gonosz Almalap.) Jó munkát végez, figyelmeztet, ha a feladat esedékes, beleértve a helyalapú értesítéseket is. Ugyanakkor elég erős projektmenedzsment eszköz. Létrehozhat projekteket és feladatokat, lebonthatja a feladatokat részfeladatokra. A gyors beviteli funkció lehetővé teszi, hogy billentyűparanccsal bárhonnan hozzáadjon feladatokat. És van egy nagymértékben testreszabható keresőeszköze, amely lehetővé teszi a 2DO által tárolt adatok tetszőleges bontását. A 2DO számos lehetőséget kínál a szinkronizálásra, beleértve az iCloudot és a Dropboxot. Azonban nem veszi át az emlékeztetőket az Emlékeztetők alkalmazásból. Megosztási képességgel rendelkezik, de a Today widget vagy Shortcuts műveletek nincsenek. És nincs eszköz egy feladat más felhasználóval való megosztására. Időt kell szánnia arra, hogy megtanulja, hogyan használható néhány fejlettebb funkció.

GoodTask

16 990Ft (Mac), attól függ (iOS), goodtaskapp.com
A GoodTask elsődleges célja, hogy lehetővé tegye az Apple Emlékeztetők és Naptár alkalmazásaival szinkronizált feladatok lehető legegyszerűbb szűrését, megtekintését és kezelését. Tehát, ha fontos az integráció ezekkel az Apple-alkalmazásokkal, akkor ez az alkalmazás a megoldás.
A feladatlistákat a rendszer az Emlékeztetőkből importálja és azokkal szinkronizálja, de ez csak a kezdet. Minden lista szűrhető úgy, hogy csak azokat a feladatokat látja, amelyek megfelelnek bizonyos feltételeknek, vagy amelyek a megadott címkéket tartalmazzák.
A Gyorsfeladatok lehetővé teszik, hogy egy egérkattintással vagy egy billentyűparanccsal paramétereket adjon olyan feladatokhoz, mint például a listához való felvétele vagy címkézés, vagy akár egy nappal eltolja a határidőt.
Az új tábla nézet lehetővé teszi a ma, holnap esedékes és távolabb esedékes feladatok egymás melletti listájában történő megtekintését, vagy ugyanezt a prioritás, címke vagy lista szerint. A GoodTask javasol, hogy most mire kell összpontosítania. Van Today widget és megosztási bővítmények, de sajnos nincs Shortcutc.

Microsoft To Do

Ingyenes, microsoft.com
A Microsoft To Do a Wunderlist, amelyet a cég néhány évvel ezelőtt szerzett meg, evolúciója. A To Do ismerős lesz, ha valaha is használta a Wunderlistet. Megtartotta a gyors szinkronizálást, amely elődjének kulcsfontosságú jellemzője volt, valamint azt a lehetőséget, hogy egy képet válasszon a listák hátterének, nem pedig egy színt.
A feladatok delegálhatók, projekteket hozhatunk létre és feladatokat helyezhetünk el bennük. A feladatok ütemezése könnyű. A My Day nézet azonban nem nyűgözött le minket, nem állt kézre. Az alkalmazás feladatokat javasol, amelyeket el kell helyezni ebben a nézetben. Ehhez rá kell kattiontatni a villanykörte ikonra, majd választani egy véltelenszerű generált listából. Nem helyezhető el automatikusan feladat a My Day-be.
A Tervezett nézet teszi lehetővé, hogy megnézze, mely feladatok jártak le, és amelyek esedékesek hamarosan. Nincs megosztási lehetőség, widget vagy Shortcuts műveletek.


OmniFocus 3

19 990Ft, Pro 42 990, omnigroup.com
Az OmniFocus a Getting Things Done (GTD) módszertanon alapul, és az, hogy ez megfelelő-e az ön számára, vagy sem, valószínűleg attól függ, hogy mennyire hisz ebben a módszerben. Az alkalmazás minden olyan funkcióval rendelkezik, amely egy hatékony feladatkezelőtől elvárható, beleértve az egyéni nézeteket, amelyek lehetővé teszik, hogy megtekinthesse a meghatározott feltételeknek megfelelő feladatokat, például azokat, amelyeket az asztalánál ülve vagy kevesebb, mint 15 perc alatt elvégezhet. A lapok segítségével csak azokat a projekteket tekintheti meg, amelyek az adott pillanatban relevánsak az ön számára. És van Előrejelzés nézet, amely lehetővé teszi, hogy megtekinthesse azokat a feladatokat, amelyeken a közeljövőben dolgoznia kell.
Szinkronizálj az adatait az iOS és iPad OS alkalmazással, valamint a webes verzióval, de nem vesz át emlékeztetőket az Emlékeztetőkből. A feladatok megosztása sem támogatott.
Vannak azonban Today widgetek, megosztási bővítmények és számos Shortcuts-művelet. És olyan, mint egy Mac-alkalmazás.

Things 3

19 900Ft (Mac), 3 990 (iOS) culturedcode.com
Lehet, hogy a Things az egyik drágább alkalmazás, különösen, ha figyelembe vesszük az iPhone és iPad verziók megvételét is, de a szolgáltatásai bőven kárpótolnak. A fejlesztők gyorsan hozzáadták az operációs rendszer új funkcióinak támogatását, mint például a Today widgetek, Shortcuts, bővítmények és Gyorsjegyzetek. Beállíthat emlékeztetőket az ütemezett feladatokhoz, és a Ma nézet megjelenít minden olyan feladatot, amelynek kezdési dátuma vagy határideje ma van, vagy lejárt.
Az Emlékeztetők alkalmazásban hozzáadott emlékeztetők pedig egy kattintással hozzáadhatók a Things beérkező üzeneteihez. Ezenkívül az iCloud naptárral is szinkronizálódik.
Az egyik kedvenc funkciónk a Gyorskeresés! Kezdje el a gépelést bárhol az alkalmazásban, és egy keresőmezőben a gépelés közben frissülő találatok jelennek meg. Például kezdje el beírni a „határidő” szót, és kattintson a szűrőre a mai határidős feladatok megtekintéséhez.
Létrehozhat projekteket, áthelyezhet feladatokat billentyűparancsokkal, és szinkronizálhat iPhone-nal, iPad-del.

Todoist

10 290Ft (Mac), 17 790 (iOS), Pro Plan a todoist.com webhelyről
A Todoist lehetővé teszi a feladatok gyors hozzáadását bárhonnan billentyűparancs segítségével. A természetes nyelvi támogatás pedig megkönnyíti az új feladatok beírását. Van Safari-bővítmény, amely az éppen megnyitott weboldalról ad fel feladatot. Megosztás, Ma widget és Shortcuts művelet szintén része az alkalmazásnak. A Windows, Linux, Android és webes verzióknak köszönhetően bárkivel megoszthat projekteket és delegálhat feladatokat függetlenül attól, hogy Apple-eszközt használ-e vagy sem. Az elvégzett feladatokat grafikus formában – csík – is látja, ez hasznos motivációs eszköz.
Nem importálhat feladatokat az Emlékeztetőkből. Az alkalmazás használatához és a felhőszolgáltatással való szinkronizáláshoz fiókot kell létrehoznia. A Todoist alapverziója ingyenes, de ha szeretne hozzáférni "csíkok", emlékeztetők, automatikus biztonsági mentés szolgáltatásokhoz, vagy ha e-mailben szeretne küldeni feladatokat, akkor elő kell fizetnie a prémium verzióra.

Az iLife szerint a legjobb: Things 3

Mindent tud a szinkronizálásról és a macOS-sel való integrációról, lehetővé teszi, hogy a fontos feladatokra összpontosítson.
A Things 3 mindent tud, amikor a macOS-sel való együttműködésről van szó. Átveszi az emlékeztetőket és a naptári eseményeket, rendelkezik bővítményekkel, Today (Mai nap) widgettel és Shortcuts parancsokkal. Könnyen áttekintheti, mit kell tennie ma, miközben lehetővé teszi a feladatok megosztását (bár nem olyan elegánsan, mint a Microsoft To Do). Drágának tűnik, részben azért, mert külön kell fizetni az iPhone- és iPad-alkalmazásokért, de ha összeadja a többi alkalmazások részárait, akkor a végeredmény kedvező.
Dióhéjban: a Todoist egy nagyszerű lehetőség, ha nem Apple-eszközökön kell dolgoznia, vagy másokkal kell együttműködnie. Ha a költség a szűk keresztmetszet, a GoodTask a megoldás az ön számára, mert nagyszerű funkciókat kínál, és nagyon szeretjük a táblanézetet. Azt találtuk, hogy a 2DO kiválóan alkalmas több száz különböző feladat kezelésére, míg az OmniFocus ideális azok számára, akik a GTD módszerben érzik otthon magukat. És végül, ha egy ingyenes feladatkezelőt szeretne, amely gyors és lehetővé teszi a delegálást, a Microsoft To Do a helyes választás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése