2022. június 1., szerda

Fizetnie kell a PDF-ek szerkesztéséért? (Adobe Acrobat vs. Apple Megtekintő)

A Macen évek óta tart a küzdelem a PDF fájlkokért az Adobe és az Apple között. A nem túl látványos összecsapás két résztvevője a Megtekintő (Preview) és az Acrobat Reader. A küzdelem naponta többször is megtörténik, minden alkalommal, amikor egy PDF állományt nyitunk meg. Macen a Preview a házi alkalmazás, de a neten szinte minden letölthető PDF mellett ott az ajánlás az Acrobat használatára. És igen, sok Maces nem ismeri a Megtekintőt, automatikusan egyből eltölti az Acrobatot. És ha Macen egy kiterjesztést birtokol egy alkalmazás, akkor azt győztesnek is hirdethetjük.
Az Apple Megtekintő alkalmazás hosszú fejlődésen esett át, hogy a PDF kezeléshez a legtöbb ember számára minden szükséges eszközt kínálja. Az Adobe Acrobat lehet a jobb alkalmazás, ha rendszeresen PDF-ekkel dolgozik. Vessünk egy pillantást az Apple Preview és az Adobe Acrobat PDF-kezelési program közötti főbb különbségeire. Az Apple Preview alkalmazása ingyenes, a gépre telepítve kapjuk meg. Kicsi, praktikus, sok mindenre használható grafikus alkalmazásként indult, és az évek egyre hasznosabbá vélt. Mi szeretjük svájci bicskának is tekinteni.
Az összevetés során a macOS Monterey 12.4 alatti Megtekintő 11.0-s verzióját használtuk, amely szerkesztő-eszközeivel képes PDF-fájlok meglehetősen egyszerű szövegkijelölésére. Néhány szerkesztés, amelyet az Megtekintővel végezhetünk a PDF-fájlokon:
  • Könnyen eltávolíthatunk oldalakat vagy felcserélhetjük sorrendjüket a többoldalas PDF-fájlban
  • Összevonhatunk több PDF fájlt
  • Kijelölhetünk szöveget, jegyzetekkel láthatjuk el, kiemelhetjük őket
  • Alakzatokat és szövegdobozokat adhatunk a PDF-hez
  • Egyes esetekben a szerkeszthetjük a szöveget
  • Kitölthetjük a PDF űrlapokat
  • Aláírhatunk, szignózhatunk PDF dokumentumot (nem e-szignó!)
A Megtekintő nem a tökéletes szerkesztőeszköz a PDF-fájlok Adobe Acrobaton kívüli szerkesztéséhez, de a legtöbbet esetben elégséges, szükségtelenné teszi az Acrobat használatát.
Ezenkívül az Megtekintő gyorsan betöltődik, és szinte minden lehetséges fájlformátumot megnyit, beleértve néhány meglepő formátumot, mint például az Adobe Illustrator, EPS, FAX, Microsoft PowerPoint, Adobe Photoshop, RAW és TIFF. A PDF-fájlokon a kiemelés használatával végrehajtható szerkesztések közül sok elvégezhető képfájlokon is, és más képszerkesztő eszközök is használhatók, például színbeállítások (expozíció, kontraszt, telítettség élesség...).
A Megtekintő kiváló eszköz a fájlok megnyitásához és bármilyen formátumba exportálásához. Például megnyithat egy TIFF fájlt, és átalakíthatja JPEG formátumba. Bár az előnézet jelenleg nem nyitja meg a .webp grafikus fájlformátumot (az Adobe Acrobat sem), ez megkerülhető, ha eltávolítjuk a „webp” fájlkiterjesztést módosítjuk „jpg”, „gif” vagy bármilyen fájlformátumra.

Adobe Acrobat Reader DC, Standard DC és Pro DC

Az Adobe három alkalmazást kínál PDF-fájlokhoz: Acrobat Reader DC, Acrobat Standard DC és Acrobat Pro DC. Acrobat Reader DC: Ez az alkalmazás inkább az Apple Megtekintő-hoz hasonlít, de kevesebb funkciókkal rendelkezik. Lehetővé teszi PDF-ek olvasását, megjegyzéseit, aláírását és nyomtatását. Nyomon követi a visszajelzéseket is. Ez ingyenes.
Acrobat Standard DC: Ez az alkalmazás több alkotó eszközzel rendelkezik, mint a Reader DC, például szerkesztőeszközök, exportáló eszközök... Most épp 29,20€ havidíjért szerezhető be kötelezettség vállalás nélkül.
Acrobat Pro DC: Még több aktív szerkesztő eszköz, beleértve az összehasonlító eszközöket, a beolvasott dokumentumok PDF formátumba konvertálását és még sok mást. Most épp 31,73€ havidíjért szerezhető be kötelezettség vállalás nélkül.
Bár az Acrobat Reader DC és az Acrobat Standard/Pro DC az Adobe előfizetéses programjaihoz kötődik, sok jót lehet róluk elmondani. A Reader sebessége javult a legutóbbi verziókban. Az Acrobat Standard/Pro DC jelenlegi verziói megnyitnak és exportálnak Microsoft Word dokumentumot, szöveges fájlokat, HTML fájlokat, Corel és WordPerfect fájlokat, OpenOffice és StarOffice fájlokat, 3D fájlokat, Autodesk AutoCAD fájlokat, Microsoft Project fájlokat és különféle videoformátumokat.
Az Acrobatok egyik bosszantó tulajdonsága, hogy egyszeri használatuk után a Macen magukat jelölik a PDF fájlokat megnyitó alkalmazásnak – majdnem automatikusan. Ez sok felhasználót bosszant fel annyira, hogy letörölje az Acrobatot, hogy megszabaduljon a PDF rablásától.
Az Adobe Acrobat Standard vagy Pro DC remekül működik az Adobe-programokkal, például az Illustratorral, a Lightroom-mal, az InDesign-nal és másokkal. Az előfizetési díj hozzáférést biztosít olyan funkciókhoz, mint például a PDF-ek szerkesztése, megjegyzések hozzáadása, szövegfelismerés, fájlok PDF-formátumba konvertálása, valamint aláírási funkciók, például aláírások kérése (Sign – hiteles e-aláírás), aláírható területek létrehozása a PDF-fájlban.

A lényeg

Ha PDF-szükségletei az űrlapok kitöltésére, a dokumentumok aláírására és más alapvető funkciókra korlátozódnak, a Megtekintőnek elegendő – minden Mac-en megtalálható. Az Adobe Acrobat Reader DC ingyenes, de kisebb funkciókészlettel rendelkezik, mint az Megtekintő.
Míg azonban az Apple az elmúlt években sok mindent átvett és átvett az Adobe Acrobat funkcióiból, az Adobe ikonikus márkanév a laikusok körében. Ha PDF-szükségletei inkább produktívak, alkotóak, és rendszeresen előfordulnak, akkor használhatja az Adobe Acrobat Standard vagy Pro DC által kínált eszközöket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése