2022. június 20., hétfő

Fájlok átnevezése Macen

Az értelmes fájlnév nekünk segítség, a Mac a kétszáznegyvenezer img_szám.jpg közül is megtalálja a megfelelőt, de nekünk ennél a ballagás_sorszám.jpg sokkal többet mond. A vállalkozók számára a bejövő számlák, e-bizonylatok átnevezése a gépek generáltaknál értelmesebb névre fontos. Hogy tudunk sok fájlt egyszerre átnevezni? Egyszerűen, természetesen. Kijelölésük után a helyzetérzékeny menüt kell előhívni (control+kattintás) (1).
A megjelenő parancsok közül az "Átnevezés..."-t választva kapjuk meg a sokat tudó párbeszédablakot.
Lecserélhetjük a fájlnevekben levő szöveget (2), vagy azok egy részét. Ez például remek, amikor .jpeg kiterjesztésből .jpg-t kell csinálni, hogy az elmaradottabb oprendszer is felismerje a képfájlt. Az sem gond, ha nem az összes kijelölt fájlnévben végződik csere. A leendő végeredmény az ablak alján látható – sok fájl kijelöltsége esetén annak a fájlnak a nevével, amelyiken épp állunk. Cserélni semmire is cserélhetünk, így kitörölhetjük a fájlnevek nem kívánt részét.
Igazi átnevezés a "Formátum és index" (3) és a "Formátum és számláló" (5). Az index csak hasznos számjegyet mutat, a számláló hat számjegyet. Megadhatjuk, hogy hányas számtól induljon az index vagy számláló, ez több csere esetén jó, tudjuk adott számtól folytatni a sorszámozást. Néha érdemes a sorszámot a fájlnév elejére tenni, erre is van mód. Akkor például, ha egy mappában csak adott sorszámú fájlok vannak, gyorsabb a vizuális keresés. Trükk: a sorszám jobb, ha tíznél több fájlt nevezünk át. A fájlnév alapján történő sorbarendezésnél így valóban sorrend lesz, az egyszámjegyű fájlok nem bújnak el kívánt helyüknél hátrább. Trükk folytatása: a nem kívánt, felesleges nullák az előző bekezdésben írt módon eltüntethetők.
És persze lehet a "Szöveg hozzáadása" (4) operálni. Ha elszúrtuk a cserét, a Szerkesztés menü első parancsával azt vissza tudjuk vonni.
Persze a fenti fájlnév módosítási eljárások egymás után is használhatók. Nagyobb rendrakásnál érdemes átgondolni, milyen sorrendben haladjunk.
A nagyon haladók pedig, amennyiben rendszeresen elvégzendő fájlcserébe ütköznek, akkor mappához rendelt Automator Actiont készítenek – de ez már nem ennek a bejegyzésnek a témája.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése