2023. október 17., kedd

Mac, fotó és a „gép tudja” – és már évek óta használjuk I.

A ChatGPT és a mesterséges kép és filmalkotás már itt van a Mac túloldalán, de sokunk passzív befogadó és nem alkotó, cselekvő – kicsit tartunk a gépi intelligenciától. Pedig! Pedig aki Macet vagy iPhone-t használ és fotóz vagy képeket kezel, az már rég élvezi az „gép tudja” adta előnyöket, még akkor is, ha azok nincsenek nagy piros címkével ellátva. Bár Macen mutatom a példákat, de iOS-en ugyanúgy megtehetném (és halkan: minden okos telefon értelmes képkezelőjében). Ebben az első részben inkább logikus, automatikus feladatokat mutatunk be, amelyeket a Mac végez szép csendben.
A Fotók alkalmazást használjuk. Ide ömlenek a fényképeink, videóink. Sokunknak az iCloudon át szinkronizálva jönnek a képek az iPhone-ról. A Mac és a fotók pedig a képek metaadataiból – ezeket automatikusan minden fényképhez készítésekor hozzááadják – tudja, hogy melyik kép hol készült. Az iPhone, Mac a fénykép mellé elmenti a GPS pozíciót is – tehát a térképre tételhez nem kell mesterséges intelligencia, sőt, semmilyen, egyszerű képlet a térkép ismeretében a fénykép elhelyezése.
Vagy ránagyítunk egy csomag fotóra, vagy ráklikkelünk, hogy az összes arra felé készültet lássuk. Tanulság: nem érdemes a képeket kézzel csoportosítani aszerint, hogy hol készültek, mert az iPhone ebben jobb nálunk. (Néha megbotlik, és mellé rak egy fényképet, előfordul, de ritka.)
Igen, az eszközünk megkülönbözteti a fényképet (azok típusait is, de erről később) a videóktól kérés nélkül, automatikusan. Ez sem mesterséges intelligencia tudás. Tanulság: nincs értelme külön kézzel gyűjteni a videókat, a Fotók ugrik és elvégzi a feladatát.
A Fotók automatikusan kigyűjti a képernyőképeket. Minden bizonnyal ezt teszi annak alapján, hogy a képernyőképek képpont mérete ismert, a képek oldal aránya is jellemző. De lehet, hogy rásegít kicsit az AI, felismerve egy képernyőkép jellegzetességeit – például a kép tetején látható menü csíkot...
Gyanítom, mostanra már mindenki kitalálja, hogy a panoráma képeket is felismeri a Fotók, így nekünk nincs dolgunk a kigyűjtésükkel, elég a Mac által elvégzett listában keresnünk adott esetben.
Igen, a személyek felismerése az már AI. A korábban a háttérben futó felismerés most csak akkor indul el, ha a Mac tápon van és nem használod az alkalmazást. A felismerési képességet tesztelheted, ha beteszel a képek közé egy festményt, amely személyeket ábrázol – a Fotók nagy valószínűséggel felismeri. Ha ebben a nézetben bármelyik személyre kattintasz, akkor ott találod az összes felismert, ismételem: felismert képet. A hibás felismeréseket kidobhatod és kérheted a Macet, hogy keressen még találatot. Ha van még kép, akkor hozzáadhatod a felismert személyhez. Másik fontos megjegyzendő: nem érdemes a képeket a rajtuk szerepelők szerint csoportosítani, külön albumba gyűjteni, megteszi ezt helyettünk a Mac és a Fotók.
És végül: események. Inkább szabályok, mintsem AI alapján igyekszik a Fotók felismerni az egy eseményhez tartozó fotókat. Egy esemény – nyaralás, esküvő... – adott dátumok között készült képeket jelent, az esemény előtt és után általában fotózási szünet van. Az eseményt néha a geolokáció is segíti behatárolni. De hogy készítette el a Fotók a Bon Apétit gyűjteményt?
A Bon Apétit gyűjteményben a Fotókban található, ételt ábrázoló néhány fotóm került. Igen, az AI felismeri a képen az ételt és felhasználó számára láthatatlanul felcímkézi azt. Tessék kipróbálni, a "food" szóra rákeresni a Fotókban. Car, plane...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése