2023. október 10., kedd

Hogy használd Macen a Letöltések mappát?

Ésszel, természetesen. Macen a letöltött fájlok – bárhonnan és bármely alkalmazással is töltsük le őket – a Letöltések mappába kerülnek. Ezt bármikor felülbírálhatjuk, de általában nem szoktuk. Így a letöltésekben egyre több fájl gyűlik, gyűlik, gyűlik... Illene rendet tenni, a semmire sem kellő fájlokat kidobni, a többit pedig elmozgatni helyükre. Mutatunk egy megoldást, amelyben a feladatra könnyebb koncentrálni, nem kell az ablakokat rángatni.
Két Finder ablak egymás mellé helyezése
  1. Nyitottam egy Finder ablakot, mondjuk a Dockban levő Finder ikonra kattintva.
  2. Nyitottam egy második Finder ablakot a Finder Fájl > Új Finder Ablak parancsával.
  3. Az aktív Finder ablak kis zöld pöttyére tolom az egeret, nem kattintok, várok, amíg megjelenik egy három soros helyzetérzékeny menü.
  4. Ebből a menüből az Ablak mozaikos elrendezése a képernyő bal/jobb oldalát választom.
  5. A kijelző felét betölti a Finder ablak, a másik felében az összes olyan alkalmazás ablaka látszik kicsiben, amelyik kitöltheti az üresen maradt fél kijelzőt.
  6. Ezek közül a Finder ablakra tolom az egeret és kattintok. Bárhol kattinthatok, a kis ablak egésze egyetlen kiválasztást jelentő gomb.
  7. Örülök!
  8. Az egyik Finder ablakban kiválasztom a Letöltések mappát.
  9. A másikban pedig azt a mappát, ahová szeretnék a Letöltésekből egy vagy több fájlt átmásolni.
  10. Fogd-és-vidd módszerrel kitakarítom a Letöltések mappát.

Hogy zárom be ezt a csoda dupla Finder ablakot?

  1. Az egyik Finder ablakot bezárom a szokott módon, feltolom az egeret a kijelző tetejéig, ekkor megjelenik a piros pötty is, és erre kattintva az ablak bezáródik, vissza jutok az alap látványhoz.
  2. Rákattintok a Finder ablakra, és ha csak az imént egymás mellé helyezett másik ablaka volt nyitva, akkor azt most teljes kijelzős nézetben látom és a piros pöttyre kattintva csukom be.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése