2023. október 12., csütörtök

Üzenetet kapott az Apple: az Üzenet legyen RCS!

Az Apple Üzenetek (iMessage) rendszere tizenkét éves, és az egyetlen funkciókban gazdag üzenetküldő az Almáskert felhasználói között. Ez az Apple számára jó – ez egy fontos értékesítési pont az i-eszközök számára –, de változás várható.
A változás egyik oka az iparági nyomás. A Google már körülbelül egy éve nyilvánosan fricskázza az Apple-t, hogy átvegye a Rich Communication Services (RCS) szabványt, amely a régimódi SMS (szöveges) és MMS (multimédiás) üzenetküldés utódja, olyan hozzáadott funkciókkal, mint az olvasási visszaigazolás és a média kiváló minőségben történő küldése. A Google még 2019-ben beépítette az RCS-támogatást az Androidba, tehát egyértelműen saját érdeke az RCS propagálása, de most az Android telefonjai a globális okostelefon-piac vezetőjévé tett Samsung szintén harcba száll.



A zöld buborékok és a kék buborékok együtt akarnak lenni. Segíts az Apple-nek! #GetTheMessage” – írta ki a Samsung a Twitterre (tudom: X) és a Google által a kampányhoz preferált hashtaget használta! (Az iMessage-ben a kék buborékok az iMessage-felhasználók között küldött üzenetek, míg a zöld buborékok a rendszeren kívüli felhasználóknak küldött üzenetek esetén használatosak, amely az archaikusabb, kevésbé biztonságos üzenetkezelési protokoll jele.)
Ez a kampány önmagában valószínűleg semmilyen hatással nem lesz az Apple-re, arra a vállalatra, amely híresen figyelmen kívül hagyja az iparági szabványokat, és az ügyfeleket saját ökoszisztémájába zárja. De a Google és a Samsung együttes támadása csak egy része a képnek.
Szintén tegnap a Reuters arról számolt be, hogy az Európai Bizottság megkezdte annak megállapítását, hogy az iMessage-t az EU új trösztellenes törvénye, a digitális piacokról szóló törvény hatálya alá kell-e vonni, amely interoperabilitási követelményeket ír elő (többek között) az úgynevezett kapuőr-szolgáltatásokra.
Az Apple iOS operációs rendszere, az App Store és a Safari böngésző már a DMA hatálya alá tartozik, ami valószínűleg arra kényszeríti az Apple-t, hogy engedélyezze a harmadik féltől származó alkalmazásboltokat iPhone-okon és iPadeken, de az Apple-nek eddig sikerült lobbiznia a Bizottságnál, hogy az iMessage kimaradjon. Ha a Bizottság vizsgálata után úgy dönt, hogy az iMessage-t érdemes ilyen módon szabályozni, az Apple-nek jövő év augusztusáig lenne ideje valamilyen interoperabilitás bevezetésére – vélhetően az RCS-sel.
A legjobb analógia az, ahogy az Apple rákényszerült, hogy az iPhone 15 USB-C-t alkalmazzon a töltéshez és adatátvitelhez. Az Apple-t nem érdekelte, hogy az iparág többi része az USB-C-t választotta. Nem érdekelte, amikor az Európai Bizottság azt mondta, hogy nincs más választása, mint követni a példát, fenntarthatósági okokból. A Bizottság jelenlegi vizsgálatának eredményétől függően úgy gondolom, hogy a szabályozási kényszer sokkal valószínűbb, hogy változást idéz elő, mint az Apple riválisainak bármilyen megszégyenítő próbálkozása.

David Meyer
Fortune

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése