2009. november 18., szerda

YouTube: 1080p HD

Magyarul (már most kuncog a Kazinczy-barát Almalap) a YouTube már 1080p videókat is kínál, ilyen felbontásúakat is lehet feltölteni. Miért jó ez? Egyre jobb, nagyobb felbontású, élesebb képet adó videókat láthatunk a neten (YouTube-on).
A Google tulajdonában lévő YouTube tavaly óta engedi a 720p videó feltöltést. Azoknak, akik lassan elvesznek a méretek és kódok közt, ajánlom megtekintésre a Wikipedia vonatkozó ábráját. A méret növekedés szép dolog, de jelenleg fájlméret korlátozás is érvényben van az ingyenes YouTube feltöltők számára. Az viszont közismert, hogy minél nagyobb, jobb felbontású egy mozi, annál nagyobb a fájl-mérete. Emiatt várható, hogy a YouTube a feltölthető méretet is növeli majd.
A jobb minőség befogadása azt is jelzi, hogy az Internet átvivő kapacitása, sávszélessége képes velünk lépést tartani. Másfelől annak is jelzése, hogy a HD videó képes, azaz 1080p videót rögzítő kamerák száma is elért egy kritikus tömeget (nem súlyban, darabra :)
Mac oldalról jó, hogy az iMovie filmeket egy kattintással tudjuk YouTube-ra feltölteni, ha van YouTube accountunk. Account létrehozása nem több, mint öt perc. A rossz hír az, hogy a már feltöltött videókat sokan - az Almalap is - kidobálja az iMovie-ból, mert rendesen viszik a helyet. Így, ha az eredeti mozi meg is felelt volna a 1080p-nek, feltölteni csak az épp aktuális maximális YouTube mérettel töltöttük. És mivel a jobb minőségű forrás már rég törölve lett, így - ha csak baromi akkurátus módon vissza nem Time Machine-eljük az eredetit - a neten az épp elérhető legjobb minőséghez képest egyre 'rosszabb' minőségben lesznek fent a filmek. Remek példa erre a 'Mac és Pécé', amely 320x240 felbontással indult és az utolsó epizód már 640x480 HQ-ban lett feltöltve (lehetett volna 16:9-es oldalarány is, de roppant konzervatívak voltunk.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése