2009. november 11., szerda

Q/tino és Jupiter

A Lánchídon araszolva a XI. kerületbe (az újbuda név számomra, mint a kerületben felnőtt számára agyrém - mi a nyavalyától kovácsolná össze Lágymányost Gazdagréttel - vö. Vágási Feri - ez a kényszer szülte elnevezés?) a budai Skála helyén nyíló Allee Starking megnyitójára, jutott eszembe, milyen szép is lenne, ha lenne nyomtatott Almalap. Ha lenne, akkor helyt adhatnánk ez egykori vicc-király Grätzer úr munkássága nyomán elterjedt, de a Fülesben is térhódító betű-rejtvényeknek. Íme az első (tíz méter haladás kapcsán pattan ki, így sorry!):

q/tino

Azaz Cupertino. Persze a következő öt méter/negyedóra a tino szóra akasztotta agyamban a "Tanulj tinó, ökör lesz belőled!" szólás-mondást (Eredete: A fiatal kasztrált szarvasmarha (=tinó) ha nem tanult bele a kocsi-/ekehúzásba, akkor hamarosan levágták, tehát nem vált belöle felnött állat, azaz ökör - köszönjük, wikipedia!).
Innen már csak egy Skoda beengedése volt, hogy beugorjon a szüleim által gyerekkoromban (oks, volt olyan) sokat idézet (vajh miért is?) latin közmondás: "Quod licet Iovi, non licet bovi", azaz "Amit szabad Jupiternek, azt nem szabad az ökörnek".
Ha összeteszem, akkor Cupertino egyrészt húzzon bele, különben levágják. De akár hogy is belehúz, soha sem lesz belőle Jupiter, azaz Isten.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése