2009. november 3., kedd

Bezár az XMS

A mai nap a Gonosz Almalapé a blog-írás feladata!
Az XMS Duna Plazában alig egy éve nyitott üzlete ma bezár. Egyes aljas és rosszindulatú pletykák szerint Handrástól (ő az XMS első embere) közel-keleti vállalkozás vette meg az egész boltot. Más aljas és rosszindulatú pletykák szerint Handrás számos londoni kilátogatása (kövesd a Facebookon) elfogyasztotta a cég finanszírozási forrásait. A legrútabb híresztelés szerint viszont András egyik blog bejegyzése annyira kiakasztotta az Apple-t - idén már nem lesz iMac, mert a grafikus kártya gyártók beszívatták az Apple-t -, hogy ez lett.

Bojár Gábor, a Graphisoft egyik alapítója mondta az ezredfordulón, hogy az Internet korában nem az lesz a feladat, hogy valamiről információt találj, hanem az, hogy az információ jósága felől tudj döntetni. Nem az lesz a feladat, hogy találj a neten egy Kincskereső Kisködmön olvasó naplót - fogsz találni ezret, milliót (köszönhetően a sulinet programnak, a kakaó biztos számítógépnek és a digitális táblának). Az lesz a feladat, hogy azt tedd magadévá, amelyikre ötöst adott a tanár. De melyik az?
"Mert bötübő' van, még nem igaz."
Bojárék történetéről könyv is jelent meg, az ő legendájuk része a hazai Apple-bevezetés is. Bonyolult háromdimenziós cső-elrendező programot fejlesztettek, amit egy kiállításon véletlenül meglátott az Apple. A két cég egymásra talált - ez még a rendszerváltás előtt történt - és a Graphi Maceket kapott (akkoriban az volt _a_ grafikus számítógép) a jobb munkához. Amikor megváltódott a rendszer, az Apple forgalmazót keresett, a Graphi pedig felvállalta. Mivel ez távol esett a főtevékenységétől (épület-szoftver fejlesztés), így a viszonteladók a disztribútort sokáig "kis-Graphi"-nak nevezték. A kis-Graphit először Szigeti András vezette, majd Csata Sanyi alatt vált professzionálisan működő disztribúcióvá, Csata Sanyi támogatása kellett ahhoz, hogy az Almalap elinduljon és 15 éven át megjelenjen. Egy idő után a Graphi számára annyira küldetés-idegenné vált az Apple forgalmazás, hogy eladta. A vevő máig birtokosa a magyar disztribúciónak.

Tehát bezár az XMS. A hír igaz, ahogy a jereváni rádió hírei igazak szoktak lenni. (Aki nem ismerné a vonatkozó viccet, szintén az ántik-világból:
A jereváni rádió bemondja, hogy Moszkvában osztják a Volgákat. Pár perc múlva helyesbítik, hogy nem Moszkvában, hanem Leningrádban, nem Volgákat, hanem Ladákat, és nem osztják, hanem fosztják.
És akkor a jelmagyarázat:
Jereván Örményország fővárosa, Örményország anno a Szovjetúnió része volt.
Volga - a szovjet gépjárműgyártás majdnem csúcsa, a nagyon fontos elvtársak autója.
Leningrád - ahonnan a cowboyok menni ... Szentpétervár.)
Hova jutottunk el az XMS-től?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése