2012. február 22., szerda

Sanoma – tabletben is élre tör

Úgy tűnik, hogy a Sanoma, a három nagy hazai napi–, heti– és havilap kiadók egyike, ismét megveri a konkurenseket, ahogy azt tette és teszi a netes megjelenés kapcsán – csak most épp a tableten, konkrétan az iPaden. (Nem tekintem tablet–megoldásnak a lapok PDF–esített oldalainak feltételét, mert a PDF verzió nagyjából olyan, mint amikor felolvasnak a televízióban, nincs kihasználva az adott média kínálta speciális lehetőség. Bár értem, PDF–be nyomtatni pár perc csupán. Rossz példaként az Y be is mutatja a Storyt, lásd a hirdetést.)

Y magazin
"Az Y Magazin azokhoz a férfiakhoz szól, akik érdeklődnek a csúcstechnika, az autók, a sport, a stílus, a pénzügyek, a jó zenék és minőségi italok iránt.
A magazin több szempontból is egyedi; az interaktív kiadvány csak iPaden érhető el. Ráadásul a termék koncepciója is új, mivel a kizárólag a magazinhoz készült anyagok mellett az alkalmazás online cikkekből is válogat. Így a magazin rendszeresen frissül, érdemes gyakran visszatérni. Különösen megéri, mivel minden lapszámban megjelenik egy szexi fiatal lány fotósorozata is. Az első lapszámban a gyönyörű Kenyeres Alexandra látható, aki hamarosan felbukkan a magazinban, ám hozzá csak a rendszeres olvasók juthatnak el…
"
Az ingyen letölthető alkalmazás indítás után virtuális cipzár elhúzását követően indul ... és csak álló oldalai vannak, nincs fekvő nézet. Ez bizonyára szerkesztői döntés – csak egyszer kell tabletre tördelni. Az alsó tíz pixel simogatásával csalható elő a szűk menü: Címlap, Súgó és Tartalom – bár ez a menü sem minden oldalról érhető el. Az ígért folyamatos frissítés miatt két három oldalanként pár másodpercet kell várni wifis kapcsolatnál, hogy az aktuális hírek és képek letöltődjenek. Az így elérhető pár ezer karakteres írások felpattanó ablakban jelennek meg, kicsit puritán a megjelenés, ha férfiaknak szóló prémium magazinról beszélünk.

Blog
Az írások közt blogok hírei is megtalálhatók – ez tetszik, mint ötlet. Más kérdés, hogy 22–én a 12–i hír mennyire up–to–date – vagy dátumot nem kellene írni, vagy tényleg a blog utolsó híreit kellene használni, így – nekem – ez ciki. A geek.com hírei pedig angolul szerepelnek ... ez bent maradt a tesztelés fázisából, szerintem. Ami szintén megoldatlannak tűnik, minden blog ad három–öt hírt. Vagy dizájnnal el kellene választani, így mindenki azonnal eléri kedvenc blogját/témáját – vagy ha marad a bejegyzés ideje, akkor lehetne hírportál szerűen időrendbe tenni a bejegyzéseket. Még1x, tetszik a blog–frissítésű oldal ötlete (vs. állandó net–használat), de akkor használjuk ki a blogok frissességét.

És még
Amúgy van beépített mozi (BMW), animáció (Honda Legend) és hirdetés. Bár nem ártana szólni a hirdetőnek (Ford), hogy az iPades hirdetés landingpage–én ne legyen Flash–megoldás, mert a) ezt a technológiát az Apple eltemette és b) emiatt némi szánakozó mosoly fogadja a Flasht is tartalmazó szájtot.
Óvatosan nézzük meg Száz Kittit, mert a harmadik oldalra érve váratlanul ránk üvölt – ha nem néma vagy fülhallgatós módban vagyunk, akkor környezetünk biztos felfigyel ránk. (Ahogy ez megeshet velünk az AC/DC cikknél is – előbb szólal meg a r'n'r, mint elolvasnánk, hogy meg fog szólalni. De ez az animáció nagyon jól mutatja, mire képes a tabletes megjelenés, ugye PDF?)
Az iPad esetén lassan szokjuk meg, hogy a cikkek közt jobbra–balra lapozva haladhatunk, cikken belül pedig felfele–lefelé. Ezt még jó ideig tanítani kell. A kezdő olvasó néhol el is tévedhet. Ilyen a négy bort bemutató cikk. Itt az első oldalon bármelyik palackot kiválasztva (ujj) az adott bort ismertető cikk oldalra ugrunk (lefele). Ám ezen az oldalon (oldalakon) már nincs ikon a cikk–nyitó oldalra jutásra (felfelé haladás, oldal ujjal lefelé húzása.

Végül is
Úgy tűnik, a Sanoma jó úton halad a tablet–tartalom fejlesztésben, kezelésben. És jó lenne, ha lenne ösztönző vetélytársa.

1 megjegyzés:

Ferenczy Gábor írta...

"Ha megengeded, pár helyen megválaszolnám a felvetéseidet. J

A Story, amit a hirdetésben látsz, nem az egyszerű digitális verzió – van olyanunk is: https://digitalstand.hu/storymagazin -, ez az iPadre fejlesztett magazinunk, exkluzív tartalommal: http://itunes.apple.com/hu/app/story-magazin/id407773650?mt=8

A geek.com nem véletlenül van benne van benne angolul. Mivel úgy sejtjük, hogy a célcsoportunk nagy része beszél valamilyen szinten angolul, így nem hisszük, hogy gondot okozna számukra az angol nyelvű cikkek.
Természetesen elfogadjuk és köszönjük a véleményedet, hogy szerinted ez nem jó így.

És végül, a blogok posztjai nem automatikusan jelennek meg, hanem egy válogatás, szűrés után, ezért lehet, hogy nem a legújabb poszt van az Y-ban, hanem csak az, ami témájában és minőségében illeszkedik a magazinhoz. Természetesen hamarosan frissülni fognak a blogok posztjai is, addig is, amíg meg nem jelenik a következő Y szám."

mondta a Sanoma.

Megjegyzés küldése