2012. február 21., kedd

Lion a hegyről

Végignézve mindazt, amit az Apple a nyárra ígért Mountain Lionról közzétett, nem érzem a „forradalmi" és a „soha nem látott" jelzők használatának szükségességét. A dolog még a Leopard–Snow Leopard változás mértékét sem súrolja, inkább marketing verziónak tűnik (vs. Windows 8), mint valódi újdonságok tárházának, bár biztos vagyok abban, hogy fel fognak sorolni sok száz újdonságot, beleértve a szoftver új nevét is.
Ami a bemutatott részből látható, hogy jön az iOS és lenyomja az OS X–t. Az jó, és kívánatos – magam is sírtam miatta –, hogy a Mail Notes, iCal To Do, Reminder ... sokszög tisztul, azaz egy–egy alkalmazás csak egy típussal (üzenet, emlékeztető) dolgozik, bármelyik eszközről is legyen szó. Ez jelenleg a Mac–iPad–iPhone háromszögben ici–picit kaotikus.

De
De az iOS ujjra alapozott információ–bevitele komolyabb munkára alkalmatlan. Alkalmatlan ennek a bejegyzésnek a megírására is – lásd ékezetes betűk elérése (tudom, van teljes magyar billentyűzet iPadre), és nem tudsz vakon gépelni (mert nem érzékeled a billentyűket, sem az „f" és „j" betűkön lévő pozicionáló pöttyöt (a teljes magyar billentyűzet iPadre esetén pedig a billentyűzet nem szabvány méretűsége is ront a helyzeten). Alkalmatlan pixel–pontos munka végzésére – ne a Photoshopra gondolj, prábólj meg Numbersben vagy Pagesben ujjal egy pixellel arrébb vinni egy objektumot. Az iOS passzív, az OS X alkotó op. rendszer (kis szódával). Az iOS diadala épp a kreativitást fojtja meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése