2012. február 7., kedd

Eszter beszól

Ha levelet kapsz. Bár nem tökéletes a megoldás – segítő kéz elkellene –, de azért van élvezeti szint. Jöjjön tehát az, ami a Lion könyvből kimaradt!

AppleScript Editor
Első lépés az AppleScript Editor alkalmazás megnyitása. Az AppleScript amúgy alkalmas alkalmazásokon átívelő programozási feladatok elvégzésére, itt és most csak „faragunk". A faragás tárgya a „Speak Sender and Subject.scpt" fájl lesz, amit persze nem egyszerű megtalálni, mert a Spotlight nem látja, köszönjük Lion! Mi viszont tudjuk, hogy a Macintosh HD (vagy ahogy a merevlemezed elnevezted) > Library > Scripts > Mail Script mappában találod meg. Mivel erre a mappára normális helyzetben nincs írási jogod, ezért amint megnyitottad a fájlt ments azt el valahol a Saját területedre.
A script amúgy nem tesz mást, csak attól függően, hogy nulla, egy vagy sok levél a kiválasztott, nem mond semmit, tudatja, hogy egy levelet kaptál, vagy hogy sok levelet kaptál – Eszter hangján. A scriptet persze lehet csicsázni, bővíteni, én most az alapváltoztatást mutatom meg. Azokat a sorokat kell módosítani, amelyeket piros nyíllal jelöltem, egyszerű gépelés a feladat. Ha nem Gábornak hívnak, akkor ...

Mail Rule
A Mail levélfeldolgozása szabályokkal gyorsítható, könnyíthető és tehető rémálommá. A levelezés szabályokat a Mail > Beállítások alatt találjuk. A legegyszerűbb szabályt alkotjuk meg: bárhonnan is jön új Mail, Eszter bemondja! Evidens, hogy a Run AppleScript mellé azt a helyet add meg, ahová a fentiek szerint átírt „Speak and..." szkriptet mentetted.

Eszter
Esztert az Alma > Rendszerbeállítások > Beszéd > Text to Speach alól hívhatod magadhoz, ha eddig még nem tetted volna meg. Eszter kiválasztása után a Mailt újra kell indítanod.

Hiba
Hiba az, hogy a Mail nem mindig ugrik az új levélre, automatikusan nem mindig az új levél a kiválasztott. Így Eszter gyakorta füllent. Ha azt mondja, nem érkezett új leveled, az azt jelenti, hogy érkezet... Ha valaki segítő kezet nyújtana, és megtanítaná, hogy lehet a legnagyobb azonosító–számú mailt megadni bemeneti paraméterként a szkriptnek, szkriptben, megköszönném, megírnám és fel is használnám.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése