2015. december 18., péntek

Tudom, hol jártál tegnap este

iPhone használatom során most fedeztem fel, hogy az iPhone megjegyzi, hogy merre jártam. Egész pontosan azokat a helyeket jegyzi meg, ahol gyakran (mihez képest, persze) megfordultam. Nem csak a helyeket - otthon, iroda -, de azt is jegyzeteli, hogy mettől meddig voltam ott. Nem mentség, hogy most fedeztem fel, de rendesen el van rejtve ez az info. Mutatom!


Egyértelmű, nem?

Ez mire jó? Letiltom? Szeretem?
A helyzetmeghatározás, ahogy azt az Apple magyar nyelvű támogatás oldala korrekten leírja, nem személyek követését szolgálja, hanem például az Apple térképre vetített közlekedési, forgalmi adatok előállítását. Ha az iPhone tudja, hogy merre jársz, akkor képes megmutatni a közelben tartózkodó barátaidat, vagy elárasztani olyan hirdetésekkel, amelyek a tartózkodási helyedhez kapcsolódnak.
Letiltom? Szeretem? A fenti kép sorozatot követve, annak negyedik kijelző képén tilthatod le azokat a szolgáltatásokat, amelyeket nem kívánsz. Én a fenti beállítást használom. Úgy gondolom, hogyha az Apple beletiporna a szenzitív adataimba, a személyes infoimba, az érzékeny dolgaimba (lágyék, ilyesmi), akkor Amerikában már pár tízezer embert felölelő csoportos pert indítottak vala az Apple ellen.
Én inkább azt az alkalmazást keresem - de még nem találtam meg -, amellyel ki lehet menteni ezeket az adatokat. Minek? Számtalan külső helyen dolgozunk (mint rendszergazdák), és a lustaság miatt soha sem írunk jelenléti ívet, sem papír alapon, sem elektronikusan. A Látogatások (Frequently visited locations) remek, beépített megoldás lenne. Az eddig ilyen célra talált alkalmazások hasonló elven működtek, csak épp állandóan futnak, kérik le a földrajzi koordinátákat, ezért leszívják az akkumulátort.

7 perc Otthonig
Utána olvasva a világhálón ennek a funkciónak, találtam meg Gyuri barátom panaszára is a választ. Ő azért dühöngött, hogy miért üzen neki az iPhone-ja, ha este felé beül a kocsiba? Honnan tudja, hogy beült a kocsiba? Honnan tudja, hogy haza felé tart? (Amikor gyakran nem oda.) És miből gondolja a telefon, hogy hét perc alatt fog hazaértni.
Nos, a kocsit onnan tudja, hogy az autós Bluetooth szethez csatlakozik. Az időpontból és az indulási helyből következtet a célra. És az Apple Map mondja, hogy hány perc. Amúgy az Apple Mac üzent - ez a nyomravezető jel.
És üdvözlünk a "kitaláljuk a gondolataidat" szép új gépi világában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése