2015. december 21., hétfő

El Capitan Spotlight újdonságai

Spotlight a Mac OS X beépített keresője. Amely nem akkor keres, amikor a nagyító ikonra kattintunk, vagy a command-szóközzel előhívjuk, hanem éjjel-nappal. Akkor indult el, amikor kivetted a gépet a dobozából. Gátlástalanul végigolvassa a leveleidet, a leveleidhez csatolt PDF-et, a Numbers fájlodat, az Excel tábládat, mindent. Teszi ezt csendben, a háttérben, azért, hogy amikor keresel, akkor azonnal sorolhassa a legrelevánsabb válaszokat.

A Spotlight a bevezetőben írt tudással született, az Apple azóta tovább gondolta, kibővítette képességét. A Spolight, kicsit ahhoz hasonlóan, ahogy iOS-es társa, Siri, képes időjárás előrejelzést adni, vagy megmutatni az NFL északi-csoport állását. De vegyük a hasznos újdonságokat sorra!

Ami nekem is megy

Végre el lehet mozdítani a keresési ablakot! Az első OS X verziókban a keresés a kijelző jobb oldalán, a keresés ikon alatt mutatta meg a találatokat. Az előző verzióban azonban a kijelző közepére terpeszkedett kitakarva minden mást. A kis áttetszőség csupán csalfa remény volt, hogy a találati lista mögötti rész látható legyen, ám most a találati lista ablak mozgathatóvá lett! A mozgatáshoz simán fogd meg az ablak felső részét és vidd oda, ahová szeretnéd. Az ablak magasságát is lehet állítani - egy adott méretnél kisebbre nem tudod összetolni. Ha az alt-ot lenyomva módosítod a magasságot, akkor egyszerre változtatod az ablak tetejének és aljának helyét.


Az is remek, hogy ott jelenik meg a Spotlight ablak, ahol hagytad. Ami persze nem jó, ha az irodában a hordozható Machez külső monitort használtál, mert akkor a Spotlight ablak az űrben lesz. A helyes megoldás a menü soron levő nagyító ikonon az egeret egy-két másodpercig lenyomva tartani, amíg a kereső ablak be nem ugrik a kijelző közepére.

Aki angol nyelven futtatja a Mac OS-t, az kipróbálhatja a "photos from last week" keresést. Magyarul az "utolsó hét képei" teljesen más eredményt adnak - ez az "élő beszédes" keresés csak angolul használható. Az élő beszédest az Apple erősen fejleszti, gondoljunk csak a Siri-re, akivel nekem nagyon meggyűlt a bajom, de egy felmérés szerint sokan szeretik és tudják használni. Az irány nyilvánvaló, a Mac használatához egyre kevésbé kell számítógépesnek lenni.


Diktálással is lehet keresni! Ez persze magányos géphasználatot feltételez, roppant szórakoztató - számomra nem túl hatékony. A diktáláshoz szükséges beállításokat épp úgy a Rendszerbeállítások rejtik, ahogy a diktálási parancsokat is.

Ami nekem nem megy, pedig elvileg lehetséges
Na, ez a ciki rész. Bár nem feltétlenül nekem. Fel fogok még sorolni pár új Spotlight képességet, amit képtelen voltam reprodukálni, bár állítólag létezik. A MacBook Airemet pedig áttettem teljesen amerikai beállításra, nehogy ez legyen a gond - amerikai ip címet nem produkáltam, mea culpa. Bár sehol sem írják, hogy csak angolul léteznének ezek a funkciók... Magyarul biztos nem mennek.

Hiába szeretném a Spotlighttól megtudni az időjárást - weather in San Francisco -, a kedvenc amerikai csapatom eredményét - Greenbay Packers last match -, vagy az Apple részvények árfolyamát, a Spotlight vagy nem talál választ, vagy helytelen választ ad. Ahogy Sirinél, úgy itt is feladtam, nem vagyok ahhoz szokva, hogy az Apple-nél valami ne működjön, amiről azt mondják, működik. Bár újabban kezdenek hozzászoktatni...

Ha a Spotligthttal rákeresek a "star wars trailer"-re, akkor a leírás szerint dugig leszek YouTube-os, Vimeos találattal, gyakorlatban viszont csak a gépen levő, a fenti keresésnek megfelelő találatokat kapok. Büntiben vagyok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése