2015. december 17., csütörtök

Mire figyelj, ha iPhone-nal fotózol?

Kamera elérése lezárt iPhone-on
Te is biztos észrevetted, hogy a lezárt iPhone ébresztve a jobb alsó sarokban ott a kis Kamera ikon. Ezt megfogva húzod az ujjad felfele, akkor minden jelszó nélkül a Kamera alkalmazásba jutsz - azonnal.

3D érintés
Ha 6s vagy 6s+ iPhone-od van, akkor az ujj-lenyomat feloldás gyorsabban ébreszti fel a készüléket, mintsem az előbb említett ikont megláthatnád. Ezért érdemes a Kamera appot az első kijelző képre tenni.

Expozíció állítása
Fényképező módban a kijelző pontjára kattintva a megbökött pontra fokuszál az iPhone, a fényerőt is ide állítja. Ha ez nem lenne megfelelő, akkor ujjunkat fel-le mozgatva módosíthatjuk a fényerőt.

Támaszd meg a telefont!
Az iPhone-nal készült képek könnyen bemozdulnak, főleg a kevés fénynél készültek. Ezért érdemes nem csak egy, de két kézzel tartani az iPhone-t. Sőt, a könyökünket megtámasztva biztosan jó fényképet készítünk. Érdemes az exponálás után egy másodpercet várni, mielőtt a telefont megmozdítanánk.

Kerüljük a vaku használatát!
Bár az iPhone kínálja a vaku használatot, tudomásul kell venni, hogy az iPhone nem egy fél- vagy teljesen profi fényképezőgép, így a vakuja sem az. Ha alkalmi fotósok vagyunk, akkor bizony rendre olyan vakus képeket lövünk, amelyeken csak kis felületet világít meg a vaku és olyan tárgyak csillannak be, amelyekről nem is sejtettük, hogy a kéen lesznek. A profik más szögből villantják a vakut, mint amiből fotóznak. Ezért, ha tehetjük, ne használjuk a vakut. (A Gonosz Almalap itt jelzi: éjszakai csillagokat vakuval fotózni röhejessé tesz.)

Exponálj headsettel!
A kijelzőt bökő exponálás picit bemozdítja az iPhone-t, ha nem figyelünk oda. De lehet a hangerő gombokkal is exponálni - sőt, sorozatot lőni is -, de még egyes headsetek gombjával is.

A láb a legjobb zoom
Bár van zoomolási lehetőség, ez szoftveres és nem hardveres zoomolást jelent - hamar megtapasztalod az első kísérletek után. Ezért menj olyan közel a megzoomolandó tárgyhoz vagy személyhez, amennyire csak lehet.

Keres megfelelő appot!
A Kamera nem sok állítási lehetőséget kínál, afféle point-and-click, azaz odatartod és fotózol megoldás. Ha ez nem elég számodra, az App Store dugig van fényképező alkalmazással. A mi kedvencünk a Camera+, 2,99€.

Fotók
Élvezve az Apple egyszerű névválasztását, a Fotók alkalmazásra gondolunk. Ezzel érdemes a képeket szerkeszteni, hiszen ott van minden iPhone-on, iOS eszközön, Macen. (A Maces Fotók használatáról itt találsz magyar nyelvű oktató videókat.)

Készíts több képet!
Készíts két-hét képet, ha biztosra akarsz menni. És ne feledd a rossz képeket törölni, hogy ne fogyjon el a hely az iPhone-on, vagy az iCloudban!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése