2019. január 30., szerda

Kifordítom, befordítom – alakzat trükk Keynote/Pages/Numbers alkalmazásban

Előfordult már, hogy az iWorkben egy alakzatnak a fordítottja kellett volna? Három lépésben bármelyiket kifordítjuk (A Föld fog sarkából kidőlni.) Az iWork alkalmazások – Pages, Numbers és Keynote – nagyon sokban hasonlítanak, a következő trükk mindegyikben használható.


A kép bal oldalán egy nyílon vesszük végig a három lépést, a jobb oldalon a pipa és a vitorlás után kétségbeesetten úszó további példákat mutat.

Első lépés a nyíl kiválasztása az alakzatok közül. Az alakzatok az ikon soron általában zöld kocka képében érhetők el. A nyíl alapesetben színezhető, a háttere nem. Nekünk meg olyan nyíl kell, ahol a háttér színezhető, a nyíl meg átlátszó.
Második lépésben egy megfelelő méretű téglalapot teszünk a nyíl mögé. Kiválasztva bármelyik elemet az Elrendezés > Előtérbe hozás legfelülre, az Elrendezés > Hátraküldés pedig legalulra helyezi.
Harmadik lépésben jelöljük ki mindkét elemet – húzzunk egy olyan téglalapot, amely magába foglalja ezt a két elemet, és csak ezt a két elemet. A Formátum > Alakzatok és vonalak > Alakzatok kivonása parancsot kiadva kész is vagyunk!

A pipa esetén persze jobb lett volna a téglalap helyett kört használni.
Érdekes eredményt kapunk akkor is, ha egy alakzat mögé ugyan azt az alakzatot rakjuk kicsit nagyobb méretben.
Kísérletezzünk bátran!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése