2019. január 21., hétfő

Képek átméretezése, formátum váltása

"Mekkora ez a kép?" "Hogy tudom átméretezni?" "És hogy lehetne HEIC/jpeg/PDF/png/tiff formátumúvá tenni?" Megmutatom és megmutatom. Nem is kell hozzá más, csak a Finder és a Megtekintő (Preview).

Mekkora ez a kép?

Ezt megtudni pofon egyszerű. Kijelöljük a képet Finderben és kérünk róla infót – Fájl > Info vagy command+I. A képen látható hosszú ablak adott részén látjuk, hogy a kép 895 x 405 képpont méretű.
A többi, képen nem látható adat is érdekes, de most minket csak a méret érdekelt. A fájl neve, mert hosszú, így a képen nem látható, de .png formátumú volt, az viszont látható, hogy 239kB-os képről beszélünk. Bár az Internet mindent elbír, azért "illik" webre optimalizált képet feltenni, azaz a kép legyen minél kisebb, de "szép". A 239kB sok. Ezért szeretnénk a képet átméretezni, kisebbre vágni, más fájlformátumban elmenteni.
Méret és formátum módosítás
Nyissuk meg a képet a Megtekintő alkalmazással. Az Eszközök   > Méret beállítása ablak maga a Kánaán a fenti feladat esetében.
A szélesség és magasság lakattal rögzíti az oldalarányt, a lakatra kattintva torzíthatjuk a képet. Lakattal elég a szélességet vagy a magasságot megadni, a másik szám arányosan változik. A Felbontás esetén a 72 tökéletesen elégséges, ha eszméletlen igényesek vagyunk, a fájl méret növelésével választhatjuk a 96-t is. Igen, a pixel/hüvelyk az a dpi érték (Na de Apple, mi az a pixel? Képpont, ha már honosítunk). A számokat beírva alul látjuk, mekkora lesz a fájl.
A képméret módosítása csupán az egyik mód a fájl méret csökkentésére.
Ökölszabály: az eredetinél nagyobb számot nem érdemes megadni sem a szélesség, sem a magasság, sem a felbontás esetében. Miért? Mert a kép minősége, látványa rosszabb lesz. Nagyítani nem nagyítunk, kicsinyíteni lehet.

Fájlformátum csere
Fájl > Exportálás után legördülő párbeszédablak alján választhatunk más fájlméretet. Internetre szánt kép esetén – a legtöbb esetben – a jpeg a jó választás. A jpeg választás után egy csúszkán állíthatjuk a jpeg minőségét.
A baloldali kép alig 23kB, de ronda. Ez a legrosszabb jpeg tömörítés. A középső kép 92kB, ez már okés, ez a jpeg tömörítés alapbeállítása a Megtekintőben. S végül az eredeti kép 293kB, png formátum.

Használjuk a Megtekintőt! Ahogy ezt az egyik kollégám mondta, a Megtekintő a Mac svájcibicska alkalmazása.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése