2019. január 9., szerda

Kína helyett India?

Az Apple számára a kínai piac növekedési szempontból a legfontosabb, amúgy értékesítésben a harmadik az USA és Európa után. Ám amíg ez utóbbi kettőben a törvények egyenlő pályákat és egyenlő esélyeket biztosítanak a résztvevőknek, addig Kínában lejt a pálya a hazai cégek felé, a Trump indította vámháború tovább nehezíti az Apple és más amerikai cégek helyzetét.


A négy pötty az adott gyártó helyezését mutatja az elmúlt négy évben, fent az első, alul a tizedik. A jobb hasáb pedig a tavalyi év válaszmegoszlása, az első öt színkóddal, a szürke a többi cég.

És ha a Huawei épp az aktuális ellenség – okkal vagy ok nélkül – az USA-ban (és szövetségeseinél), akkor mérete alapján az Apple remek válasz lehet a kínai pártállam számára. Gondolom, mindenki tudja, hogy a Huawei pénzügyi vezetőjét, a cégalapító lányát az USA kérésére Kanada őrizetbe vette – mire pár kanadai kínai előzetesbe került. A Huawei-jel szemben megfogalmazott vád hasonlatos a ZTE-t érthez, eszközeivel a kínai állam számára kémked, szolgáltat adatot.
Ennyi politikai háttér-skicc szükséges ahhoz, hogy értsük, miért mondta nemrég Tim Cook, hogy akár el isgondolkodhatnak a kínai gyártás Indiába költöztetéséről – ami persze nem annyi, hogy két Macbookkal a hónunk alatt felülünk a Peking-Bombay Mumbai járatra.

Ha Kína a csöbör, akkor India a vödör
Mert hogy Indiában sem megy úgy az Apple-nek, ahogy szeretné. Az Apple telefonjai, tabletei egész egyszerűen hidegen hagyják India lakosságát. Az Apple piacrészesedése egy számjegyű, ha kerekítünk, ha nem, akkor egynél egy hajszállal kevesebb. De a legjobb becsült adat szerint sem több három százaléknál. Pedig volt Indiára brandelt SE, fejlesztő iroda, kormányzati szintű megállapodás, minden.
Az elemzők egybehangzó véleménye szerint az Apple árai nem India kompatibilisek, azaz drágák. És – mily meglepő – India is a saját mobil-fejlesztőit, -gyártóit pártolja.
A "hazai gyártás" persze adhat lendületet az értékesítésnek (áthallással: a mi autónk), ami egy Kínából menekülő kármentést megszépíthet – de nem hiszek benne, hogy az Apple-nek így sikerülne a piac bevétele Indiában – meghatározó részesedés kivívása. Ha menne Kínából – ami gazdaságilag sem Kínának, sem az Apple-nek nem érdeke momentán –, akkor előbb jönnek szóba az ázsiai kis-tigrisek (Indonézia, Vietnam, Fülöp-szigetek...) a diverzifikált, de összeségében majdnem Kína vagy India méretű piaccal.
És Afrika?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése