2019. január 25., péntek

Mac mini és a teljesítmény mérés szépsége

Mások elvégezték a szükséges méréseket – én is elvégezném, ha minden gépből adna egyet az Apple szerelemből –, az eredményeket pedig magyarra fordítottam (ennyi a hozzájárulásom). Íme!

Mac mini
Nézzük, hogy a brutális áremelkedésen (nettó 179 ezer forintról 315 ezer forintra) átesett Mac mini teljesítménye hasonló növekedést mutat-e!


A Geekbench segítségével megmérhető egy processzor teljesítménye. Tudjuk, egy processzornak több magja is lehet, amelyek párhuzamosan dolgoznak, ha az oprendszer (a macOS képes rá) ezt támogatja és az adott alkalmazás esetében ez előnyt jelent. Az egy magos mérés az eltérő magszámú procik összehasonlítására szolgált. Az egymagos teljesítményt nem szabad a magszámmal szorozni, a proci teljesítménye a szorzatnál kisebb lesz. A Geekbench mérésre mindjárt visszatérünk, de menjünk tovább!
Nem lett játék-gép az új Mac mini, sőt! A Tomb Raider tesztnél a 30-as érték az elvárt, a kockák 60 alatti mutatójú gépet nem is tartják számítógépnek. Az új Mac minik gyengeségét a processzorba integrált grafikus chip (GPU) gyengécske tudása okozza.
S végül a videó dekódoló Handbrake feladatnál sem mutat árarányos javulást a Mac mini. A grafikonról leolvasható, hogy a magok száma a fontos. A videó formátum átszámolás olyan feladat, ami jól párhuzamosítható: (egyáltalán nem így történik, de képzeljük azt, hogy) minden mag egy-egy képkocka átszámolásán dolgozik. Négy magnál a hat mag pont két képkockával (50%) tudd többet.

Teljesítmény mérés szépsége
Vissza a Geekbench méréshez. A fenti grafikont a MacLife lapból ollóztam (és leveleztem is velük, mert egy másik, itt nem használt grafikonon mást mutattak a számok és mást a csíkok). A Mactracker (kedvenc alkalmazás) is elérhetővé teszi a Geekbench méréseket, a következő két grafikont onnan szereztem.


Mindkét esetben – MacLife és Mactracker – a Geekbench 4 tesztet futtatták. A MacLife pontosabban adta meg a Mac mini teljesítményt befolyásoló paramétereit, a Mactracker meg nem, ezért nehéz pontosan összerendezni a két mérés nem passzoló értékeit. Mi ebből a tanulság? "Az egy mérés – nem mérés, a három mérés már valami" – idézném a BME labor-gyakorlat alapigazságát, ahol mérés után azért kaptunk négyest ötös helyett, mert nem mértük meg, hogy a falból tényleg 220/50Hz jön. Jogos, de máig fáj. A másik tanulság, hogy még egy egzaktnak, bevettnek tűnő tesztnek se higgyünk vakon.

2 megjegyzés:

stenzááá írta...

és gondolom a labor több pontján mértetek hőmérsékletet, légnyomást és páratartalmat is. na meg magatokon vércukorszintet, hátha befolyásolta a látásotokat...

a mac-mini meg... hát elvesztette a vonzóságát. túl jól fogyott, túl kis árréssel :/

Ferenczy Gábor írta...

:) :) :) és nem, azokat nem kellett.

Mac mini: lesz az még olcsóbb is, az iPhone a példa

Megjegyzés küldése