2021. április 26., hétfő

AirTag: alapok, nyomkövetés meg a jogaim

Az ingyenes gravírozással személyre szabható AirTag privát és biztonságos módot kínál az iPhone-felhasználók számára, hogy a Find My alkalmazás segítségével biztonságosan megtalálják és nyomon kövessék értékeiket. Ez szép, de az ördög a részletekben lakik – és most nem (csak) az árra gondoltam.

Kerek, el is gurul, viszont cserélhető elemes

A kerek AirTag kicsi (31 mm átmérőjű, 8 mm vastagságú) és könnyű (11 gramm), precíziósan maratott csiszolt rozsdamentes acélból készül, víz– (maximális mélység egy méter, legfeljebb 30 perc) és porálló. Az AirTag-et mindennapi használat mellett több mint egy éves akkumulátor-üzemidőre tervezték. A CR2032 gombelemet (kb. egy ezres) bárki ki tudja cserélni.
Szép a kerekség, de drágán megfizetünk érte. Ha nem csak úgy bedobni akarjuk az AirTaget táskába, zsebbe, hanem kulcstartóhoz, táskához akarjuk rögzíteni, akkor kell az Apple drága kulcstartója (16eFt) vagy pántja (13eFt). Szerencsére nem kell az Apple nyereségét növelni, az apple.hu-n is elérhető a Belkin rondább, de alig ötezer forintba kerülő AirTag tartója.
Az AirTag ingyenesen gravírozható, de csak akkor, ha az Apple-től rendeled. A gravírozás négy karakter jelent, amit rendeléskor kell AirTagenként megadni. A betűkön és számokon kívül a kínálatot a kép mutatja.

A kép alján látható hibaüzenet nem a Gonosz Almalap Photoshop tudását dicséri :(


Így használhatod

Az AirTag telepítése hasonló a füleshez (AirPod), az iPhone (iPhone vagy iPod touch, iPad iPadOS 14.5-ös vagy újabb rendszerrel – de figyelem, a Precíziós keresés csak iPhone 11, iPhone 11 Pro, iPhone 11 Pro Max, iPhone 12, iPhone 12 mini, iPhone 12 Pro és iPhone 12 Pro Max készülékkel megy majd! "Hahaha" – kacag a Gonosz Almalap) felismeri a közelében tartózkodó szabad AirTaget. A felismert AirTag kisajátítható és névvel látható el. A név persze csak virtuális, az AirTagen nem lesz látható. Ezek alapján úgy gondolom – leírva sehol sem találtam –, hogy az AirTag mindig egy gazdatelefonhoz kapcsolódik, amíg onnan el nem távolítják, addig más nem tudja használni. Erős a gyanúm, hogy ezen az elem kivétele és vissza tétele sem módosít. Ellenkező esetben könnyen lehet einstandolni (Pál utcai fiúk, ugye) a talált AirTaget, ami az ára mellett nem jó hír.
Elhagytam, keresem
Két keresési mód lesz, egy közeli (Precíziós keresés: lásd az előbbi szűkített iPhone listát) – házban, irodában hagytam el – és egy távoli (Elveszett mód). Az első esetében a telefon spéci alkalmazása keresi meg az AirTaget.
Ha nem vettél azonnal új 11-es vagy 12-es iPhone-t, akkor hang alapján kell keresned (ha igaz, akkor ezt minden 14.5-ös oprendszerű iPhone tudja). Mivel ez 10-20 méteres sugarú körben – lakás, iroda, kis kert – történő keresést jelent, jó. A pro felhasználók így jövő húsvétkor a tojás keresést új szintre emelhetik. Ha szinte vadi új iPhone-od van, akkor az iPhone mutatja az utat a keresett AirTaghez, ezt a rávezetést segíti az AirTagekbe épített Ultra Wideband technológiát használó U1 chip. Persze Sirit is megkérhetjük a keresésre, sajnos mozdulnunk nekünk kell... A Precíziós keresés hatósugara azonos a Bluetooth hatósugarával.
Ha az AirTag kívül esik a Bluetooth hatótávolságán, akkor a Find My hálózat segíthet annak felkutatásában.
Ismerve trehányságom, bedobtam egy AirTaget a piknik kosárba, mielőtt kirándultunk volna a száz holdas pagonyba. Persze előtte az AirTaget regisztráltam az iPhone-ommal (1). Tök jó volt, a nap sütött, az ég kék volt, a madarak csicseregtek (2). Amikor hazaértünk, akkor derült ki, hogy ott maradt a méreg drága kosár (3). Aktiváltam az adott AirTag keresését és bíztunk a sorsban. S lám, Nyuszi arra járt, az iPhone-ja észlelte az AirTagem jelét (4) és automatikusan továbbította azt az Apple iCloud felhőjébe (5). Meg is jött az üzenet, hogy hol is hagytam el a kosarat (6).

A Find My hálózat (magyarul: az összes Apple iPhone és iPad felhasználó, akinek be van kapcsolva a Bluetooth) képes felismerni az elveszett AirTag Bluetooth-jeleit, és továbbítani a helyet tulajdonosának, mindezt a háttérben, névtelenül és privát módon. A felhasználók az AirTag-et is (ahogy az iPhonet, iPadet és Macet) elvesztett módba helyezhetik, és értesítést kaphatnak, ha az Bluetooth hatótávolságon belül van, vagy ha a Find My hálózat megtalálta. De van még tovább is!
Ha valaki megtalálja az elveszett AirTag-ot, az iPhone-nal vagy bármely NFC-képes eszközzel – ha a tulaj megadta – megtudhatja az AirTag tulaj telefonszámát. A Find My alkalmazásról pepec videót készítettünk egy éve, az AirTag működése teljesen hasonlatos az ott elmesélthez.



Beépített adatvédelem és biztonság

Az AirTagot úgy alakították ki, hogy a helyadatokat titokban és biztonságban tartsa. Az AirTag-ban nem tárolnak helyadatokat – egy elsajátított AirTag előélete nem deríthető ki. A Find My hálózattal való kommunikáció végponttól végig titkosítva van, így csak egy eszköz tulajdonosa férhet hozzá a helyadatokhoz, és senki, beleértve az Apple-t, se ismeri, hogy az eszköz kihez tartozik, hol van, vagy kinek a telefonja "látja".
Ha bedobnak egy AirTaget a táskámba, akkor tudnak követni?
Az AirTag-ot olyan funkciókkal tervezték, amelyek elriasztják a nem kívánt nyomkövetést. Az AirTag által továbbított Bluetooth jelazonosítók gyakran cserélődnek, hogy megakadályozzák a nem kívánt helykövetést. Az iOS-eszközök észlelik az AirTageket, hiszen erre alapul az előbb bemutatott keresés. Viszont ha egy idegen AirTag folyamatosan az iPhone-unk "látóterében" van anélkül, hogy a gazda-iPhone ott lenne, akkor erről az iPhone értesít. Így nem tudjuk iPhone-t használó ismerősünk, ellenségünk mozgását követni AirTaggel, illetve az illető előbb-utóbb üzenetet kap a követésről. Sőt, ha nem történik változás, az AirTag hanggal hívja fel magára a figyelmet. (És az milyen vicces lesz, ha valakinek a repülőn lemerül a telefonja, az AirTagje a poggyász-térben gazdát veszít, viszont a többi utas iPhone-jával együtt utazik.)
Az AirTag hanggal jelez, ha már régóta nem látta a gazda-iPhone-t és mozgást érzékel. Az AirTag elhagyott tárgyak megtalálására találták ki, így a mozgás gyanús. Bár a vonaton elhagyott, repülőn fennmaradt AirTages tárgyak esetén ez még érdekes lesz.
Ha egy felhasználó ismeretlen AirTag-ot észlel, megérintheti iPhone vagy NFC-képes eszközével, és az utasítások útmutatással segítik az ismeretlen AirTag letiltását. Azaz, ki lehet nyírni egy AirTaget.
És végül, az Apple sajtóközleménye arról is szól, hogy az Apple a megkeresési lehetőséget nyitottá teszi, az Apple szokta módon. De egy kerékpárgyártó számára értéknövelő lehet a vázba rejtett megkeresési lehetőség.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése