2021. április 21., szerda

iMac 24", iPad Pro és AirTag

Tegnap online mutatta be az új, Apple M1 processzoros 24" iMacet, az iPad Pro legújabb változatát és pár egyéb mellett az AirTaget.


AirTag

Az AirTag (ejtsd: er-teg) apró nyomkövető, amit az iPhone-nal, iPaddel meg tudunk találni. Ha gyakran hányjuk el a kocsikulcsot, gyerek kedvenc játékát, gyógyszeres dobozunk, akkor egy AirTaget hozzákapcsolva a telefonnal megtalálhatjuk. Nincs ingyen semmi, egyetlen AirTag majdnem 13eFt-ba kerül, négyes csomagot 44eFt-ért vehetünk. Kicsit sokallhatjuk az árat, de. Ellentétben más Bluetooth-os Tag-gel, a telefonunk Bluetooth hatókörén kívül levő AirTagünk is megtalálható, ha más – megfelelő iOS eszközt, beállítást használó – ismeretlen közelében rejtőzik. Az AirTag Apple ID-hez kötődik, így más nem tudja megkeresni – csak hagyományos, szemmel történő észrevételezés útján. Így van esély a plázában, mezőn elhagyott tárgyak megtalálására is.
Az Apple-t már jó ideje vádolja a Tile, amely egy évtizede készít nyomkövetőt, mert az App Store szabályai megnehezítik a Tile nyomkövetők és alkalmazás használatát. Az Egyesült Államok Képviselőháza(!) előtti meghallgatáson Apple elmondta, hogy az összes alkalmazást, beleértve a sajátját is, ugyanazokat az App Store felülvizsgálati szabályokat alkalmazza.
Bob O'Donnell, a TECHnalysis Research vezetője nem hiszi, hogy a nyomkövetők önállóan nagy üzletté válnak. „Mivel az Apple későn érkezett, lehet, nem lesz más, mint amikor az Apple az Apple TV-vel belépett a set top box piacra. Játékosok. Ott vannak, de nem hatalmasak."

iPad Pro

Az Apple új iPad Pro-kat mutatott be, amelyek ugyanazt az M1 chipet használják, mint a számítógépei, nem pedig az iPhone chipjeinek kibővített változatát. A két új iPad Pro ár: 11" 325eFt (cellular: 385eFt) és 12,9" 450eFt (cellular: 510eFt). Az új billentyűzet további 118eFt/138eFt, a Apple Pencil (nincs új, csak a teljesség kedvéért) 50eFt. Összeadva egy alap iPad Pro "számítógépesítve" 493eFt/638eFt. Az olcsóbb MacBook Air 429eFt, az olcsóbb MacBook Pro 13" 549eFt. Én tényleg nem értem. Ráadásul a tablet használók aránya – az én általam látott Google Analytics-ek szerint alig éri el a 7-9 százalékot.
„Az iPad Pro-kból nem várható nagy értékesítés, de elhomályosítják a határt a Mac és az iPad között. Nagyon érdekes lesz nézni, hogy az Apple hogyan különbözteti meg az iPad Pro-t és a Macet” – vélekedik Ben Bajarin, a Creative Strategies fogyasztói piackutatásának fő elemzője.

iMac 24"

Huszonnégy inches kijelzőjű iMacet az Apple először 2006. szeptemberében mutatott be (Intel Core 2 Duo, 2,16GHz, 250GB HDD, 3GB RAM - 1099€) és ezt, néhány frissítést követően 2009. októberében vezette ki. A mostani 24 inches iMac ennek távoli utóda. A legnagyobb változás, hogy az Apple M1 processzora hajtja, ugyanaz, ami a Mac minit és a MacBook Airbe, 13-as MacBook Pro-ba is bekerült. Az adatok, vélemények és a saját tapasztalat is brutális erősödést igazol. Némileg meglepő, hogy az iMacbe is ez a processzor került, az iMac a professzionális Mac, amivel a használók nagy többsége pénzt keres. Véleményünk szerint az Apple hamar újabb prociját teszi majd az iMacbe, ami erősebb, alkalmasabb a hang- és videó-szerkesztésre, de az előző Inteles procik mára olyan gyengék, hogy muszáj volt lépnie. Az iMac Pro brutális ára miatt nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket, kényszerpálya volt, el is felejtettük.
Az árak. A legolcsóbb iMac 540eFt, csak két Thunderbolt csatlakozója van, a 256GB SSD pedig, még hálózatos, szerveres használat esetén is barátságtalan. A két erősebb iMac között csupán SSD méretben van különbség, de ezek az iMacek már a két Thunderbolt mellett két USB-3 portot is kínálnak, plusz gigabites Ethernet csatlakozót. Az új iMac jobb minőségű elülső kamerával és mikrofonnal is rendelkeznek, válaszolva a járvány során a fogyasztók panaszaira, miszerint a számítógép kamerái röhejesek az iPhone-nal és iPaddel összemérve.
Ja, és színes. OMG.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése