2021. április 9., péntek

Csupa nagybetűs névlista nagy kezdőbetűsre javítása

A nagybetűs szöveg nehezebben olvasható, mint ez, a "normális", ahol csak az nagybetű, amit naggyal kell írni. A home-school kapcsán több tanító-tanár ismerőst segítve láttam, hogy küzdenek a nagybetűs nevek kisbetűsre módosításával, inkább átgépelik. Ami egy harmincas osztálynál még csak hagyján, de egy hosszabb listánál azért már pedagógus-kínzás. Mutatom, hogy lehet ezt Macen Numbersben, de bármelyik táblázatkezelőben gyorsan megoldani!
A képre kattintva az az eredeti méretében élvezhető.
A táblázatkezelőkben remek függvények találhatók a kisbetű, nagybetű és a nagy kezdőbetű előállítására. Figyelem, a számítógép nem gondolkodik helyettünk, azt csinálja, amire utasítjuk – vagy legalábbis erősen hiszünk ebben.
A képen látható táblázat A és B oszlopában láthatóak a végig nagybetűvel írt nevek. A C és D-ben oszlopokban a "normalizált" nevek. A negyedik, Udvardy Ilonás sorban a nevek helyett a képletek láthatók. A TNÉV függvény a kapott értéket, hivatkozott cellában levő szöveget kezdőnagybetűssé alakítja (akármi is legyen az). Az alatta levő sorban látható a Numbers-ös képletbevitel. Ilyen egyszerű ez.
Érdemes a KISBETŰ és NAGYBETŰS függvényeket is megnézni! (Azt, hogy miért nem kisbetűS vagy csak nagybetű a függvény név, a fordítótól kérdezzük meg.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése