2011. szeptember 14., szerda

Kis cégek és az iPad 1.

Többen kérdezték, miért küzdök annyit az iPaden az iWork-kel és társaival. Csupán azért - válaszoltam -, mert szeretném látni, hogy boldogul-e egy amerikai kis cég vezetője, ha csak iPadet használ, és boldogul-e magyar vállalkozó társa. Az iPad felvillantja a reményt a kis, könnyű, nem bonyolult kezelhetőségű eszköz napi gyakorlati használatára -ba -ban.

Az Apple sokat emlegetett amerikai célcsoportja az iWork kapcsán a nagy amerikai házban lakó család: papa, mama, kettőnél több gyerek, plusz nagyszülő(k), testvér(ek)... Akinek megadatott az orosz tanulás öröme általános- vagy középiskolában, annak eszébe juthat az idilli családi jelenet: a papa újságot olvas, a mama a konyhában főz, a gyerekek a szobában játszanak (hááát, oroszul már nem menne ez a mondat) - nagy népek, ha találkoznak. De vissza az amerikai álomcsaládhoz! A papa valami igazi kisvállalkozó, mondjuk medencét épít vagy kertészeti vállalkozása van. (Repeti olvasónk helyesbítését elvárjuk a sztereotipizáláshoz!) A vállalkozásban három-öt ember dolgozik, nincs túl sok számlájuk, se ki, se be, de bankegyenleg van, meg fizetés, meg adó (vö. Al Capone - aki ugye Al Capo neje)...

Mr. Gardener
Képes egy ilyen vállalkozás adminisztrálására Mr. Gardener? Lássuk! Address Book - címek nyilvántartása, iCal - határidők, ütemezés, Mail - lételem, Pages - megrendelések írása, na, ez már neccesebb. Bár nincs ékezetes betű probléma, így lehet normálisan gépelni, de a szöveg szépre szabása marad sablon alapon. De, megy. Bár a megírt ajánlat mailhez csatolása - na, ez már nem kertészeti feladat. Feltételezve, hogy Numbersben végzi az üzleti kalkulációt Mr. Gardener, így ajánlat íráskor van szlalom a Pages-Numbers-Safari-iCal négyszögben. A munka dokumentálása fontos, erre sok alkalmazást lehet használni a már említettek közül is. A számlázás Amerikában nem akkora mutatvány, mint nálunk - akár a Pages adott sabonja is megteszi, de találni külön erre írt alkalmazást. A számlák nyilvántartására, költségek kategorizálására is több alkalmazás létezik - némelyik teljesen összefolyik a családi költségvetés kezelő típusúakkal (Family Budget), míg mások élesen elválnak. Az ilyen típusú programok erősebb (értsd: drágább) verzió képesek a hitelkártya/folyószámla adatok fogadására, illetve indíthatunk használatukkal átutalást is - az amerikai polgár számára ez természetes, nem fél pénze neten történő elvesztésétől.

Kertész Úr
Address Book - címek nyilvántartása, iCal - határidők, ütemezés, Mail - lételem, Pages - megrendelések írása, ez már gáz, a magyar ékezetes betűk miatt. Vagy lassan írunk - lenyomva tartva húzva kiválasztva -, vagy még félvakon (a la Jumurdzsák) sem, ha a magyar billentyűzet programmal bővítjük a rendszert. Több, mint kényelmetlen. Az ajánlat készítés egyéb nehézségei - alkalmazások váltása, egyszerre csak egy látható - nemzetköziek. A számlázásnál azonban bátran eldobhatunk mindent (az iPadet a párna irányába) -, a hazai előírásoknak megfelelő számlázó program nem létezik. Menekülőág lehet netes számlázó program használata - bár ennek jogi helyessége attól függ, hogy melyik könyvelővel és/vagy ügyvéddel beszélünk (ennek örömteli mivoltáról itt nem ejtenék se szót, se könnyet).
Tehát mindenképp kell számítógépet vagy kézi számlatömböt használni. Számlatömb esetén még lehet játszani azzal, hogy Numbersbe verjük bele cégünk számadatait, perverzebb megoldás a Bento-s sablonok fabrikálása (két nap alatt nem sikerült értelmes megoldás szeletet előállítani - persze a hiba bennem lehet). Meghághatjuk valamelyik szimpatikus amerikai költségvetés követő alkalmazást is. Ez utóbbiak jellemzően két szintű kategória rendszerbe sorolják a költségeket, például van ház főtípus, amihez tartozik kábeltévé, ház, víz, áram alköltség típusok, ahogy az autó főköltség típushoz tartozik tankolás, biztosítás és javítás alköltség típusok. A feladat olyan alkalmazást találni, ahol ezek átírhatók, így megerőszakolva a programot uszkve-cirka jól követheti Kertész Úr kis vállalkozása helyzetét. A könyvelési adatokat viszont szépen kézzel kell visszapityegni az iPadbe - ez nem Amerika. Bank kapcsolat és folyószámla ügyben megint megadhatjuk magunk. Szinte minden hazai banknak van netes elérhetősége, de. Kiesnek a Flasht használók, szeretünk Apple! Az egyenleget lekérhetjük, de az adatokat nincs hová mentenünk az iPaden, így csak a kézi átvezetés marad a cél-alkalmazásba, ami macera. Ugyan kisvállalkozás, kevés banki utalás, de akkor is: nálunk ez csak kézzel megy.

Összefoglalva: Amerika előnyben van, mert nincsenek ékezetes betűi és értelmes embereknek megfelelő a számla készítési előírásuk. Ami kimaradt, de külön bejegyzést érdemelne: (1) a háztartási pénzeket nyilvántartó alkalmazások dicsérete és hazai változatuk hiányolása, (2) miként lehet a könyvelési adatokat elérhetővé tenni iPaden anélkül, hogy Oracle, SAP vagy más nagyvállalati rendszert kellene bevezetni (3) lesz-e iPadre magyar kisvállalkozás támogató szoftver, lesz-e számlázó program.

2 megjegyzés:

repeti írta...

Először is köszönöm a lehetőséget a hozzászóláshoz (Jakab Andor nem adja meg).

Hihetetlen energiát teszel az iPaden dolgozás megfejtésébe, pedig a posztokat olvasva nagyon hamar átjön, hogy az nem erre való.
Tartalom fogyasztás, nem létrehozás. Ez az iPad.

Esetleg kérhetnél tesztelésre egy 11 collos MB Airt az XMS-től (vagy az iStyle-tól, hiszen mint tudjuk, az Appleblog is onnan kapja a teszt-készülékeket), ami nagyon hasonló méretű, mint az iPad, viszont alkalmas adatok bevitelére is és nem utolsó sorban fut rajta mindenféle használható program + flash.

Sztereotípiák:
1. nagyi nem lakik a családdal, hanem az idősek otthonában a kortársakkal
2. apa nem olvas újságot (sem), hanem baseballt néz HD tévén
3. anya nem főz (ezt a fajta kínszenvedést évente letudja a hálaadás napi pulykával), hanem fagyasztott pizzát/tésztát/csirkét mikróz, vagy eldönti, melyik étteremben vacsorázzanak aznap este (sport éttermek előnyben, ahol apa láthatja a meccs végét)
4. Mr Gardenernek nem kell számlát gyűjtenie, mert a kisvállalkozók az EVÁhoz hasonlónan fizetnek adót. Tehát ha Mr Gardenernek megfelel az adóhivatal által (a tevékenység, a hely, a létszám alapján) kalkulált adóösszeg, akkor egyáltalán nem kell a blokkokat elrakosgatnia.

De miért is nem bízzuk az egész könyvelősdit egy könyvelőre? Szenvedjen ő az iPadjén (ha ugyan). Mi meg megnézhetjük a Nascar legizgalmasabb perceit az iPaden a baseball adás reklámszüneteiben.

Ferenczy Gábor írta...

:)
Én maradok Brady-nél, bár a Packers erősen belekezdett.
Az izgat, hogy mi a nyavalyát kezd a sok-sok "veszek iPadet" vállalkozó a vett iPaddel. Tudom, odaadja a gyerekének.
De még fogyasztani sem lehet vele rendesen vállalkozói tartalmat, ha nem használsz SAP-ot, Oracle-t vagy legalább 5eUSD (ez így szép :) szoftvert.
Könyvelőre semmit nem hagyok, mert a könyvelők 90 százaléka alkalmatlan az ellenőrzés mentes munkára - inkább túlfizetik az adóhivatalt - az én pénzemből. Amelyik meg kimeri írni, hogy tanácsadó, azt eltiltanám még a számjegyek használatától is.

bájdövéj, a 4. pont esetén az iPad alkalmassabb a cég kezelésére, mint hittem.

Ez meg egy tuti jó blog: http://blog.ingridtabi.com/ ;)

Megjegyzés küldése