2011. szeptember 28., szerda

Adobe - új értékesítési rendszer 2.

Tegnap Rafal Maciejewicz, az Adobe Sales and Channel Manager Eastern Europe, vázolta az Ingram-Micro irodájában összegyűlt maroknyi viszonteladó-jelöltnek, hogy miként is néz ki az Adobe új értékesítési rendszere. Erről már írtam, de pár dolgot pontosítani fogok, de újra nem mondom el előről .

Adobe Dealerek
A négy dealer kategória valóban három, ráadásul a negyedik, a Platinum az elvárt forgalom nagysága miatt nem játszik. Ezt azoknak a CLP viszonteladóknak találták ki, akik évek óta a német, francia vagy spanyol piac meghatározó CLP szereplői. Azaz a négy kategória tulajdonképp kettő. A különbség annyi, hogy a Certified - minősített - viszonteladó (CD) levizsgázott, a regisztrált meg nem. Az elektronikus vizsga és az on-line képzés egyaránt ingyenes, annyiszor vizsgázol, ahányszor akarsz. A CD státusz megszerzéséhez Acrobat, CS5 és CLP ismeretekből lehet vizsgázni, mindegyikből van alap- és emelt-szint. A kérdések nem "a hetedik menü hatodik parancsára megjelenő párbeszédablak ötödik fülének negyedik kérdésére adható válaszok felsorolása", hanem sales-alapú: mi a különbség az Acrobat 7 és az Acrobat X között? (Na mi?)
Ismét elhangzott, hogy azokban az országokban, ahol már fut az Adobe ezen rendszere, a jelentkezők alig 10-20 százaléka CD vagy magasabb státuszú. Mivel ingyenes vizsga az egyetlen, ami kell a lépcső meglépéséhez - nem értem. Beregel valaki, és? Nem képes egy senki által nem ellenőrzött körülmények közötti ingyenes vizsgát letenni? Becslés szerint itthon 18-22 CD vagy Gold (GD) viszonteladó lesz. Ráadásul többször kihangsúlyozták, hogy a CD és GD közt árrésben nincs és nem lehet különbség.

Deal Registraition
A Deal Registraition (DR) kapcsán világossá vált, hogy az Adobe az üzlet felhajtást díjazza az üzletszerzői jutalék biztosításával. Így a DR-be így bejutni tender kiírás kapcsán nem lehet, hisz ott a kiírót már rávették a vásárlásra. A DR-be a rávételt lehet regisztrálni. Az üzletszerzői jutalék tízezer dollár (kb. 2mFt) felett jár, akkor négy százalék, 5mFt felett már hét százalék. Összevetve ezt az árréssel - hát vicces, bár ha lenyúlják az üzletet, akkor jóval több, mint a semmi. A DR csak a CD és a feletti szint számára érhető el.

ProVideo
A ProVideo szak most hasít az Adobe-nál, mert - ahogy elhangzott - az egyik konkurens piaci szereplő által nyáron kibocsátott alkalmazás-frissítés oly mértékben nem nyerte el a felhasználók tetszését, hogy tömegesen váltanak át Adobe-ra, példaként a BBC-t említődött meg.

És még
Szó esett arról, hogy a napokban három Adobe alkalmazott kezdi meg a munkát Magyarországon, az ő feladatuk az értékesítési csatorna felügyelete, a szoftver-jogtisztaságért való küzdelem és valamilyen formában a marketing munka.
Az Ingram-Micro neve számomra a 90-es évek eleje óta ismert, mint International Apple Reseller - a hazai viszonteladó György I. rossz emlékű vezetése alatti időszakban több Apple dealer is megkereste a céget. Akkor az derült ki, hogy az Ingram adott összeg alatt nem üzletel - és ez a benyomásom a tegnapi napról is.

2 megjegyzés:

Ákos írta...

Szia!

A lenti linken van egy rövid magyar nyelvű összefoglaló az Adobe programról. Sok kérdésre választ ad... kár, hogy ez nem került elő az előadáson.

adatlap letöltése:
http://www.adobe.com/hu/partnerprogram/pdfs/Reseller_Program_Datasheet_hu.pdf

partnerkapcsolati oldal:
http://www.adobe.com/hu/partnerprogram/


Üdv!
Ákos

Ferenczy Gábor írta...

Szia,

köszi. Megnéztem ezeket, mert legyek rendesen felkészült, mire találkozom a potenciális disztributoraimmal. Így mérhetem, hogy ők mennyire up-to-date-k :)

Megjegyzés küldése