2011. szeptember 1., csütörtök

Kétszer nem lépünk ugyanabba a folyóba

Állítólag megint elhagytak egy iPhone prototípust - na, ilyen nincs. A "hogyan szivárogtassunk ki hírt" egyik módszere, amikor az adott cég egyik dolgozója a Szilícium-völgy 2,456 bárja, étterme és kocsmája közül pont akkor hagyja a pulton a prototípust, amikor utána percekkel az adott terület egyik vezető honlapjának vezető tudósítója ül oda. Ezt az Apple már eljátszotta egyszer. Akkor sem hittük, hogy prototípust csak úgy ki lehet vinni ebédhez - gondoljunk az "Apple illegális pártként működik" megjegyzésre*.
Jobs lemondásával foglalkozó ezernyi írás közt olvastam azt, amely szerzője figyelmeztető jeleket sorolt, ha valamelyiket látjuk, az jelzi, hogy a jobsi rend megbomlott. A szerző hirdetési szakember, így e terület jeleiről írt. Ilyen jel lesz, ha az Apple nem terméket hirdet - mindig azt szokott, nézd csak végig az Apple hirdetéseit! (Ahogy ő is megjegyzi, egy kivétel van, a Think Different.) Hirdetései mindig egyszerűek, mint termékei - a Mac és Pécé hirdetések igazi minimalista alkotások voltak. Az Apple hirdetések soha sem voltak áttételesek, "vegyük-észre" típusúak, a "majd a nézőnek erről az jut eszébe" üzenősek. Ahogy hazai gurunk mondaná, "tolták az arcunkba a kontentet" - egyszerűen, nem nehezítve a megértést, nem félreérthetővé téve a célt. És végül Jobs mellett nem maradtak meg a spin-doctorok, a fifikás-ötletemberek, a "csináljunk ilyet, mert ilyet senki sem csinált" típusú hirdetés-kreátorok.
Bár a fenti sorok a hirdetésekről szólnak, de az Apple nem hónapról hónapra tervezi a hirdetéseit, ahogy a PR-ját sem. Márpedig, ha a fenti hír igaz, azaz megint elhagytak egy iPhone prototípust, akkor az azt jelenti, hogy az Apple adott részlege már nem a jobsi színvonalon dolgozik.

* Az egyik Apple alkalmazott mesélte volt, hogy a közvetlen kollégáin kívül nem beszélhet mással a munkájáról, a belépő-kártáyja csak az irodáját, az oda vezető folyosókat és meghatározott szociális helyiségeket nyit, téves használat esetén viszont munkanélkülivé lesz. Az ebédlőben senki sem tudja, ki mivel foglalkozik, az Apple apró pártsejtekből épül fel - mint egy forradalmi párt vagy partizán-csoport. Na, ilyen hozzáállás mellett vitte ki az illetékes a telefon prototípusát - véletlenül. Hagyta el - véletlenül. És talált rá az, aki rátalált - véletlenül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése