2011. szeptember 15., csütörtök

UCube

Három hangosító megoldást kapott az Almalap régi ismerősétől, próbáljuk ki, írjuk meg tapasztalatunkat. Ez alapvetően nehéz, hiszen - de szerintem ezt már említettem - anno a gimnáziumi énekkarból is elzavartak (hat év után én voltam az első, akivel ez megesett). Ahogy tanult barátom és egyetemi mérőtársam, Ortutay Gyuri mondá: "Még tapsosnak is gyenge lennék!" Bár lehet, hogy ezért tűnünk tökéletes tesztelőnek...

Mielőtt meghallod...
Az első termék a kanadai UltraLink cég UCube UFi - de mielőtt megszólalna, essen pár szó a dizájnról és csomagolásról.

Csomagolás


Doboz, a lábbal már összecsavarozott hangdobozok, USB-hangdoboz és hangdoboz-hangdoboz kábel.

Nézzük meg bármelyik Apple terméket, a csomagolás esztétikus és annyira kitalált (Sokoban!), hogy valóban Rubik-kocka kiforgatással ér föl (ez túlzás) az eredetibe való visszagyűrése - különösen az iPodoké. Az Apple-t - hihetnénk - kizárólag a szépség vezette, de ennél sokkal fontosabb, hogy ne szállítson levegőt. Ezért a helytakarékosság - ami még esztétikus megjelenést is kapott. Na, a UCube esetén erről nem beszélhetünk. Kis nejlon zacskó, papírból hajlított távtartó. Oks, ezeket mind kikukázzuk, de - ez az első élmény.

Dizájn
Jonathan Ive magasra rakta a lécet az Apple-nél, az ő keze munkáját viseli a kis színes iMac (ki emlékszik ma rá?), az iPod, a mai Macek és hordozható Apple gépek. Az Apple termékhez kiegészítőt gyártóknak van hová kapaszkodni. Az Apple épp az acél-üveg korszakát éli, színekben gazdag fehér-szürke-fekete színvilág a meghatározó. Érthető módon a UCube UFi is igyekszik hasonlítani - lásd a fényképeket! A láb például erősen hajaz az iMac lábformájára - ez ok. Egész addig ok, amíg a hangszóró hátlapjával nem találkozunk. Otromba és ronda csavarral rögzíthetjük a talphoz a hangkockát. Mivel a kocka igen kicsi, a láb sem brutális, viszont akkora a doboz, amiben érkezett, hogy abban akár össze-szerelve is elférne - akkor miért nincs összeszerelve? Miért kell nekem - Apple szinten gagyi - csavarozást végeznem? És ha már nincs összeszerelve, lehetett volna valami elegánsabb megoldás is az összeszerelésre.



A UCube név is megér egy misét, mert kb. a "TeKocka"-nak felel meg, ami - ugye - csak ritka esetben jelenthet pozitívat, általában agyas ismerősök mentsége a "kicsit kocka a gyerek!" mondat. (Oks, Kanadában nem gáz a lekockázás.) A UFi, gondolom a Hi-Fi után. Erről majd azután, hogy megszólaltak a hangkockák.

Amikor meghallod...



A második élmény akkor ér, amikor összekábelezzük a Macet és az egyik kockát USB-kábellel, a két kockát pedig a másik (külön nejlon tasakba csomagolt) kábellel. Ez utóbbi hossza ugyanis egy méter, a két hangszórót így pont egy méterre tudom elhelyezni egymástól, lásd fénykép. Ami nem sok, ráadásul az én Macem csak 21 és feles...
Tesztelésképp teljes hangerőn az eredeti CD-ről digitalizált "Kétforintos dal"-t hallgattuk meg - végig nem, mert a dobozok nem bírták a hangerőt, botfüllel hallhatóan torzítottak. A csatornákra jutó 15W sok, bármilyen szép is, hogy USB táplálással dolgozik a rendszer. Az ajánlott végfelhasználói ára tíz forinttal kevesebb negyvenezernél.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése