2019. szeptember 12., csütörtök

Az Apple egy évre ellophatja a Netflix koronáját

A Thomson Reuters írásának lokalizált változata.


Published: March 25, 2019 Caption: Caitlin Petrakovitz Photo: Apple/Screenshot by CNET

Az Apple minden új iPhone mellé egy évre szóló ingyenes Apple TV + szolgáltatást ad. Ezzel előfizetőszámban megelőzheti a jelenlegi királyt, a Netflixet. De ez nem jelenti, hogy az Apple képes lesz megtartani a vezetést.
A kedden bejelentett terv szerint az iPhone, MacBook, iPad és iPod Touch vásárló most ingyen eléri az Apple TV + streaming szolgáltatást. Az ingyen év lejárta után havi öt dollár a tervezett előfizetési díj.
Becslések szerint az Apple az elkövetkező egy évben – Kína nélkül – legalább 130 millió iPhone-t fog eladni. Ehhez jön hozzár több mint 60 millió Macet és iPadet vásárló (előző évi adatokból becsülve). És ez jóval több, mint a Netflix 160 millió felhasználója.
Így a jövő évig kell várni arra, hogy kiderüljön, az Apple-nek hány fizető előfizetője lesz. A Netflixnek át kell gondolnia a jövő évi ügyfélszerzési tervét.
Bár az Apple hónapokat töltött hollywoodi sztárok és forgatókönyv írók megszerzésével, az elemzők szerint az Apple 2 milliárd dolláros program-terve messze nem lesz elég ahhoz, hogy olyan sikereket gyártson, amelyek – akár ingyen, akár fizetve – elegendő nézőt vonzon az Apple TV + szolgáltatáshoz.
"Úgy gondoljuk, hogy a Netflix tízéves létét, méretét, tartalmának légkörét és az ügyfelek elkötelezettségét valószínűleg nem ingatja meg az Apple TV + előfizetési szolgáltatás, amelynek nincs könyvtára (korábbi filmek, sorozatok...) és az aktuális tartalom is híg" - mondta a Credit Suisse elemzője.

Zsúfolt piac
A videó streaming piac nagyon zsúfolt tér, ahol az Apple és a Walt Disney a Hulu-val, az Amazon.com-os Inc Prime Video-val és az HBO Max-szal száll versenybe, és persze ott a Netflix.
Az elemzők szerint a piac változását okozza, hogy az eddigi korlátozott számú szolgáltató a felhasználókat nem kényszerítette választásra, a kínálat alacsony volt.
Míg a múltban a Netflix sokféle stúdióból és hálózatból vett tartalmat, most sokuknak saját streaming szolgáltatásai lesznek. A franchise-k, mint például a Marvel filmes univerzum, maguknak tartják meg a lehet legtöbb jogot és lehetőséget.
Az Apple TV + november 1-jén indul, száz országban. Ígéret szerint minden héten új műsor indul a már bejelentette a „See” című drámát (főszerepben Jason Momoa), a „The Morning Show” sorozatot (Reese Witherspoon, Jennifer Aniston), és a Szezám utca alkotóitól a „Helpsters” gyerekműsort.
De ez még mindig elmarad a Netflix tavaly elkészített 700 különálló műsorától, amelyek közül több tucat szerepel az Egyesült Államok száz legnézetebb listáján. A streaming úttörő állítólag azt is tervezi, hogy ebben az évben 15 milliárd dollárt költ (vs. Apple 2 milliárd).
„Az Apple elsősorban más szolgáltatások (például HBO, Showtime) előfizetéseinek értékesítésére koncentrál, és visszafogott az eredeti tartalom előállításában” - mondta Daniel Morgan, az atlanta Synovus Trust Company portfóliókezelője (és az az Apple részvényese). "Valószínűtlennek tűnik, hogy az új belépők, mint az Apple TV +, képesek lesznek stabilan megvetni a lábukat, akkora a zsúfoltság."
Ezek alapján az Apple annyira lehet érdekelt egy költséges streaming háborúba való belépésben, amennyire az az iPhone és iPad eladásainak folyamatos megtartásához szükséges.
A másik Wall Street-i bróker, a Wedbush elemzői szerint az Apple 900 millió globális iPhone-felhasználó bázisa lehetővé teheti, hogy 3-4 év alatt ellopja 100 millió streaming előfizetőt. Ám az Apple számára ennél fontosabb az iPhone eladások, különösen Kínában.
"Az Apple egy évig ingyenesen kínálja az Apple TV +-ot ... annak érdekében, hogy ösztönözze az (új) okostelefonok iránti keresletet" - mondta Wedbush. "A Cook & Co. felismerte, hogy ez egy kulcsfontosságú termékciklus."

Tanvi Mehta és Supantha Mukherjee, Caroline Valetkevitch, Patrick Graham :: Thomson Reuters

2 megjegyzés:

stenzááá írta...

Annak néznék utána - ha lenne egy kis időm -, hogy az Apple Music hogyan alakult az elmúlt években, összevetve a Spotify-al.

Unknown írta...

Lehetne :) csak kicsit kiesik nekem, de. A GarageBand is kiesik, mégis lesz post róla. [És ha megérteném, hogy Safariban, ahol írom a blogot, miért nem tudok kommentelni vagy hozzászólni...]

Megjegyzés küldése