2019. szeptember 20., péntek

iCloud Fotók, alapok

Amíg nincs korlátlan sávszélesség és felülről nem korlátozott a másodpercenként készíthető képek száma, addig lesz gond a képek netes tárolása és eszközök közti szinkronizálásával. Jöjjön pár alap dolog! Aki pedig elakad, azt várjuk személyes tanácsadásunkon. [A képek a blogban biztos láthatóak.]

iCloud alap
Az iPhone-on és iPaden a Beállításokat kell megnyitni. Legfelül, a nevünkre bökve jutunk az iCloud beállításokhoz. Amit itt állítunk, az erre az eszközre vonatkozik. Minden eszközön be kell állítani, hogy mit szeretnék. Ebből következik, hogy a beállítások eltérőek is lehetnek. Például az iPaden nem szeretnénk az összes fotónkat szinkronizálni a többi Apple ID-s eszközünkkel, akkor az iPaden nem engedélyezzük az iCloud-fotókat.

Ugyanez a beállítás így néz ki Macen. Elindítjuk a Fotók alkalmazást, majd a Fotók > Beállítások parancsot kiadva megadhatjuk, hogy mit is szeretnénk ezzel az eszközünkkel. Amit igazán végig kell gondolni, az az összes fotónk mérete, az iCloud tárhely méretünk és az egyes eszközök kapacitása, hány GB tárhely áll rendelkezésre. Attól, hogy a fényképeket a felhőben tartjuk, azok még helyet foglalnak az eszközünkön. Miért? Mert nincs korlátlan sávszélesség, hogy amikor az iPhone felületén végigsuhanunk vagy kétezer fényképen, azokat épp akkor töltse le a telefon a felhőből. A nézőképek, ilyen vagy olyan méretben, de ott vannak az eszközön. Minél több kép, annál több nézőkép.

Ez ugyan nem iCloud, de hasznos és fontos. A Macen a Beálltásokban az Import sor bejelölése biztosítja, hogy a Mac Fotók magába szippantsa a hozzáadott fényképeket. Ez azért jó, mert ellenkező esetben csak megjegyzi, hogy melyik fényképünk hol van a fájlrendszerben. És elég egyetlen képet kitörölnünk, átneveznünk vagy elmásolnunk, és a Fotók sztrájkolni kezd. (Ekkor nem kell pánikba esni, keressetek és minden fénykép "előkerül".)

A képen látható, hogy kell és lehet egy vagy több képet a Fotókból "kimenteni". A szűkös iCloud és a szűkös Mac tárhely miatt gyakran előfordul, hogy ezek a tárhelyek megtelnek. Ilyenkor persze leáll az iCloud szinkronizáció is. Ekkor lehet a menekülés egyik módja, ha egy külső merevlemezre kimentjük a Fotókból a képeket, majd a sikeres és leellenőrzött kimentés után a képeket töröljük a Fotókból is. Törölve őket a Fotókból törlődnek az iCloudról is (ha a szinkronizáció be lett állítva a Macen) és ha törlődtek az iCloudból, akkor törlődnek a mobil eszközökről is (ha azok is szinkronizációra vannak állítva).

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy ez könnyen követhető, átlátható és kezelhető. Lehet, hogy hihetetlen, de volt már ez rosszabb is. Két dolgot javaslunk. Az egyik, iratkozz be ingyen és nézd meg a Fotókat bemutató 35 perces, de apró részekből álló online kurzusunkat. A másik, hogy baj esetén bátran fordulj hozzánk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése