2019. szeptember 6., péntek

Fájl kezelés: iCloud Drive

Kezdjük az elején! Az informatikusok momentán kedvenc szava a "felhő". Egy felhő két dolgot tudhat: fájlokat tárol és szolgáltatásokat nyújt. Utóbbira példa a Gmail, amit böngészőn át használsz, az webszolgáltatás. Azért ezzel a tudással ne menj informatika vizsgára, de amúgy okés. Mi most a tárolást nézzük meg, pontosabban az Apple felhőjének, az iCloudnak a tárhelyét, az iCloud Drive-ot. Ez a bejegyzés az iLife magazin ajánlásainak honosítása, teszem hozzá, a rend kedvéért.

A bejegyzést nem a blogon olvasók számára: a bejegyzés képekkel együtt értelmes, ugorj a blogra, ha látni szeretnéd a képeket!

Így érem el az iCloud Drive-ban lévő fájljaimat Macen a Finderben!
A Finder > Beállítások > Oldalsáv párbeszédbalak fülön kattintsuk be az iCloud Drive-ot. Megtettem? Eszméletlen ügyes vagyok!

Így érem el az iCloud Drive-ban lévő fájljaimat iPhone-on vagy iPad!
Az iPhone-on vagy iPaden kell, hogy legyen egy Files/Fájlok alkalmazás. Ha nem lenne, akkor frissíteni kell az operációs rendszert (iOS 11 minimum). Az alkalmazást indítva férünk hozzá a saját és a velünk megosztott fájlokhoz, mappákhoz.
Mennyi helyem van még az iCloud Drive-on? Ellenőrzés iPhone-ról, iPadről
Egy kép felér ezer szóval. Nem is szaporítom.

Fájl letöltés iCloud Drive-ból iPhone-ra vagy iPadre
Tartsuk ujjunkat lenyomva a letölteni kívánt fájlon, így érjük el a menüt (bal oldali kép, fekete menü csík). Ha kell, itt tudjuk duplikálni a fájlt. A letöltéshez a Move-ot kell kiválasztani, ekkor jutunk a jobb oldali opció listáig. Az iCloud Drive-ból iCloud Drive-ba letöltésnek az az értelme, hogy ha vannak mappáink is, akkor így tudjuk a kiválasztott fájlt másik mappába áttenni.

Fájl mozgatása iCloud Drive-ból másik felhős tárhelybe iPhone-on, iPaden
Első feladat a felhő tárhely kezelő alkalmazás eszközre telepítése, magyarul töltsük le a Dropbox, vagy Google Drive vagy Adobe Creative Cloud alkalmazást. Ezt követően a képen látható módon tehetünk egyes felhőket elérhetővé a Fájl alkalmazásban. Egyszerűbb, mint leírni. Meg amúgy is: gyakorlat teszi a mestert! A mozgatást meg épp az imént beszéltük át.
iCloud drive fájl vagy mappa megosztása Macről
Kattints a képre, hogy minden részlete élvezhető legyen!
Finderben az iCloud Drive tartalmát nézem. Kiválasztok a megosztandó fájlt. A helyzetérzékeny menü Megosztás > Személyek hozzáadása utasítát követően megjelenő párbeszédablakban megteszem, amit szeretnék: megosztom a fájlt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése