2019. szeptember 9., hétfő

Tudtad, hogy van trackapd az iPhone-on, iPaden?

Vidám esős szerdán pár alaptrükk (nem csak) kezdő iPhone és iPad használóknak.

Keresés plusz és a helyzetérzékeny menü
Mindenki tudja, hogy a keresési eredményre kattintva az adott oldalt nyitja meg a böngésző. Ám ha lenyomva tartjuk a hivatkozást (képen: Apple Music), akkor több lehetőség közül választhatunk. A lehetőségek függnek attól, hogy mi van az ujjunk alatt. A lenyomva tartásra a helyzetérzékeny menü jelenik meg, nem csak a böngészőben, hanem más alkalmazásokban is. Ha szeretnénk valamivel – szöveg, rajz, kép... – ezt vagy azt tenni, de nem tudjuk, hogy lehet, hogyan kell, akkor érdemes kipróbálni a nyomva-tartást. A legtöbb esetben a helyzetérzékeny menüben ott a megoldás.

Vezérlőközpont szelfi
Előhívva a Vezérlőközpontot (iPhone-on a kijelző alól húzom az ujjam felfelé, iPaden a jobb felső sarokból a kijelző közepe fele – legalábbis az én iOS eszközeimen ez a helyes) tartsuk lenyomva az ott található ikonok bármelyikét! Két dolog lehetséges, vagy van további használati lehetőség, vagy nincs. Utóbbi esetben tudással gazdagodtunk, előzőre példa a kamera ikon nyomva tartása (fenti kép) után kapott három lehetőség.

Nincs kamera ikon a Vezérlőközpontban :(
Akkor adjuk hozzá! Beállítások > Vezérlőközpont > Testreszabás. Ismét nagyon ügyesek voltunk? Igen!

Alkalmazások kidobása, átrendezése, csoportosítása...
Sok olvasót teszünk boldoggá: "Ezt én tudtam!" – kiálthatnak fel. De – nem kis örömünkre – mindig vannak új olvasók, új iOS eszköz-használók. Bármelyik alkalmazás ikont lenyomva tartva az összes ikon elkezd rezegni és kis "x" lesz látható a sarkában. Ha az 'x'-re kattintasz, akkor az alkalmazást törlöd az eszközödről. Átrendezni fogd-és-vidd módszerrel tudod. És ha az egyik ikont a másikra húzod, akkor egy új gyűjteményt hozol létre, ilyen látható a képen is. Amit el is nevezhetsz, ha a nevére kattintasz. Így lett az enyém "Nem kellenek". A kijelzőn jobbra vagy balra túlhúzva az ikont az előző vagy a következő "oldalra" jutsz.

Hosszan nyomva alkalmazás ikont...
... például látod, hogy milyen fájlokat tudsz megnyitni egy alkalmazással.

Mailben hosszan nyomva az új levél ikont...
... egy kattintással elérhetők a félbehagyott (draft) levelek.

Ékezetes betűk használata
Az ékezetes betűket úgy érjük el, hogy a billentyűzeten z adott mássalhangzót lenyomva tartjuk. Amikor megjelennek az ékezetes betűk, akkor rámegyünk a kívántra.

Tudtad, hogy van trackapd az iPhone-on, iPaden?
"Igen" válasz esetén: Hurrá! "Nem" válasz esetén, amikor megjelenik legközelebb a billentyűzet, tartsd a szóközt lenyomva! És amíg nem emeled fel, csak mozgatod az ujjad, a válasz területén tudod mozgatni az egeret szövegbevitel helyét jelző akármit.

Térképen lenyomva tartva egy ponton az ujjunk...
A Térkép alkalmazásban (de más hasonló alkalmazásban is) lenyomva tartjuk az ujjunk egy adott ponton, akkor – igen! – helyzetérzékeny menüt kapunk. Például címet így érdemes Kontakthoz hozzáadni, hogy vissza fele is működjön: a Kontakt címére kattintva kapjuk meg Térképen, hogy merre is van az arra. (A képen látható cím véletlenül lett kiválasztva.)

Képet hosszan nyomva tartva...
... a képet el tudjuk menteni, vagy más módon használhatjuk. Jegyezzük meg: lenyomva tart > helyzetérzékeny menü.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése