2019. szeptember 4., szerda

Mail alapok iPaden (és persze iPhone-on)

E-mail vezérelt életünkben egyáltalán nem mindegy, hogy uraljuk a levelező programot, az iPad és iPhone esetén a Mailt, vagy szenvedjük használatát? Igen, van élet a Mailen túl is, de az ne a mi asztaluk (Desktop, you know).

Kiválaszthatjuk, hogy melyik mailboxunk legyen látható. Alapvetően van bejövő, junk, kuka, vázlat mailbox, amikor épp küldünk levelet, akkor ideiglenesen kimenő. Persze szabad a kezünk, nyugodtan hozhatunk létre új mailboxokat is. Mikor érdemes elrejteni mailboxokat? Amikor nagyon keresünk valamit, és tudjuk, hogy adott mailboxban van, akkor a többit elrejtve javítjuk a szemmel keresés esélyeit. Persze az iPad vagy iOS Mail kereső jó kereső szót választva nagy segítség.

Szintén a keresést segíti, ha a képen látható módon a bal oldali hasáb alján a Filter-ikonra (alul balra) kattintunk. Alapértelmezetten az olvasott és olvasatlan levelek mutatása közt változtat az ujjal bökés, de hamarosan elérhető a többet kínáló szűrő is.

Ha épp a lemezvágás kéretlen hírlevelet keresném, akkor azt a "Leme" begépelésekor már látom is. Amúgy a felső kereső mező használata az alap, ha így nem megy, akkor érdemes az előző két megoldás használata, hátha. A lemezvágó hírlevelet pedig azonnal lemondjuk, hogy ne kapjunk több tökéletesen érdektelen, anti-GDPR levelet. [Vajon az FML Parts Kft. miért Media Kelly néven küld hírlevelet? A válasz a Mailchimp használatának tökéletesen dilettáns voltából adódik.]

Még kicsit Kelly Hőseinél maradunk. Ha a feladó nevére kattintunk, akkor egyrészt látjuk a pontos email címet, ez az álApple, álGoogle levelek azonosításakor az első hasznos lépés amúgy. Másrészt felvehetjük a feladót a Kontaktok közé, vagy akár a Mail VIP listához is hozzáadhatjuk. A VIP lista külön mailboxot jelent, a fontos leveleinket így elkülönítve találjuk. Amikor már több a VIP mail cím, mint a nem VIP, akkor érezzük a rendrakás idejét.

Csatolmányon tartva ujjunk – rábökve, ha bírja, megnyitja – több lehetőséget érünk el. Ezek eszközönként eltérőek lehetnek, akinek például nincs Dropboxa, mint nekem, annak a Dropbox ikon nem lesz látható. Az ikonsorok további lehetőségeket rejtenek, ha ujjal jobbra-balra mozgatjuk őket. És ebből kell gazdálkodni.

Ha nagyon dicséretes módon rendet rakunk, akkor érdemes használni a kijelölést. Így nem egyesével kell a levelekkel megbirkózni. A kijelölt leveleket törölhetjük, átrakhatjuk egy másik mailbox vagy meg is jelölhetjük (olvasott vagy olvasatlan, zászló). A másik mailbox remek, ha egy csomó, adott felhasználótól érkezett levelünk került spambe. Kijelöljük őket – esetleg a szűréssel, kereséssel gyorsítva, egyszerűsítve a megtalálásukat –, majd vissza tesszük őket a Bejövő mailboxba. Vagy épp fordítva. Ismétlés a tudás kedves mamája, a hírleveleket nem elég kidobálni, ha nem kell, akkor érdemes le is mondani őket.

Amikor válaszlevelet írunk, akkor a levél kitakarja a Mailt. De! Ha lehúzzuk a levelet alulra, akkor az, ahogy a felső képen látható, a kijelző aljára kerül és újra használható a Mail! Sőt, ha több levelet írunk, akkor azok is "bedokkolhatók". A bedokkoltra kattintva nyitjuk vissza a levelet, több levél esetén pedig választhatunk (alsó kép).

ÉS végül, de semmiképp se utolsó sorban, ugye tudod, hogy a bal oldalon egy levelet jobbra vagy balra húzva azonnal törölheted, olvasottá teheted? A képen láthatóktól eltérő lehet az, amit tapasztalsz, akkor a Beállítások > Mail alatt tudod kedvednek megfelelőre módosítani a jobbra és balra lehetőségeket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése