2019. szeptember 25., szerda

iMovie alaplépések

Az iMovie az Apple sokat tudó, de "fapados" videóvágó szoftvere, amelyet minden Macre előre telepítenek, így a tiedén is ott kell, hogy legyen. Az iMovie használatát négy órában oktatjuk, így egy apró blogbejegyzésbe tényleg csak az alapok alapjainak az alapjai férnek.

Az iMovie indítása után a Projektek felületen hozhatunk létre új projektet, ami új videót, filmet jelent. Egy videó addig szerkeszthető, amíg a Projektek közt megtalálható. Két projekt-típus közül választhatunk. Most a Filmet választjuk, az előzetesről nem rég írtunk: Képekből mozielőzetes Macen.

Jó gondolat, ha egy filmhez a hozzávalókat önálló Eseményben tároljuk. A felhasználandó videókat, klipeket rendre olvastassuk be az iMovie-val. Ez azért szükséges, mert az alkalmazás – rengeteg tárhelyet használva – különböző méretű munkafájlokat hoz létre, ezeket használjuk majd (tudtunkon kívül), hogy gyorsabban tudjunk dolgozni.

A "Blogba" esemény videóit látjuk, már bedigitalizálva. A "bedigitalizálva" csak szófordulat, hiszen a forrás is digitális. Én lassú voltam, vagy a klipek rövidek, ezért nem látható, hogy amíg tart a bedigitalizálás, addig a klip jobb alsó sarkában kis üres karika látható. Ha egy klipnek nincs előnézeti képe, akkor az hibás, rosszul lett beolvasva az iMovie-ba.

Szinte biztos, hogy nem lesz szükség a teljes beolvasott klipre. Megvághatjuk a klipet a források közt, ahogy a képen is látható. Képzésen persze további módokat mutatunk a fontos és tévedésből beolvasott klipek jelölésére, kezelésére.

És egy felvételből adott rész felhasználásáról dönthetünk az idővonalon is, azaz azon a szerkesztési felületen, ahol a filmünket vágjuk. Én ezt a megoldást jobban kedvelem az előzőnél, a nyersanyagot, ami az Eseményben van, ne módosítsuk. Ha többször használjuk ugyanazt a forrást, nem biztos, hogy minden esetben hasonló módon kívánjuk azt használni, ezért jobb a módosítatlan eredeti.

Az alsó idővonalra tett klipeket felcserélhetjük, átrendezhetjük. Tulajdonképpen ez a filmkészítés alapja. De csak az alapja!

Ügyesen használva az iMovie sokra képes, tanúsítja a kép. Tanítottunk már házi főző-show készítő bloggert, rendezvényszervező ügynökség "dokumentátor" munkatársát, munkavédelmi ruha forgalmazót, agrárvideó szájt szerkesztőt.

A klipek közé átmeneteket helyezhetünk. Az iMovie felirat, átmenet és háttér kínálata korlátozott, de ezekkel is profi videót készíthetünk. Az iMovie megtanulása belépő a profi Final Cut Pro használatához, az FCP az iMovie-ra épül további szerkesztési, beállítási lehetőségeket kínálva.

Az átmenetek hossza – bizonyos feltételek mellett és határok közt – módosítható. Az iMovie megtanulható, nem nehezebb, mint egy szövegszerkesztő használata (a Gonosz Almalap töprengő arcot vág, vajh helyes biztatás-é-e ez?).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése