2021. március 17., szerda

Én és a Big Sur Findere

Az Apple fájlkezelője a Finder. A Finder az egyetlen alkalmazás, amit nem lehet bezárni, csak újraindítani. Ennek ellenére, a Finder nem a macOS része, aki így gondolná, az ne akarjon az Apple-nél oprendszerből vizsgázni. Számunkra, egyszerű felhasználó számára a Finder az, amit folyamatosan használunk, ezért érdemes jól megismerni, ez egyáltalán nem nehéz.
Most nem vállalkozunk a Finder teljes bemutatására, csupán pár, Big Sur-os újdonságot mutatunk meg.
(1) A bal oldali csíkot Oldalsávnak nevezzük régóta. Az ikonok színe a Rendszerbeállítások > Általános fülén megadott kiemelő színtől függ, az első színt választva változni fog az ikonok színe (itt is). Hogy ez a Helyek alatti elemekre miért nem vonatkozik? Remek ideológiákat lehet gyártani, én inkább apróbb hibának vélem. Tudom, ahány ház, annyi szokás, de én nem vagyok oda ezért az ikon színezésért, majd megszokom. A blog kedvéért lilultam be, amúgy kék a színem.
(2) Érdemes az Oldalsávba felvenni két dolgot. Az egyik a házikó ikon, amire kattintva a háttértár azon részét érjük el, ami a Macen a miént. A többi nem a miénk, legfeljebb használjuk, menteni a ház alatti részre kell, szabad. Azért ház, mert angolul ez home-folder. Ha magyarok fejlesztették volna az oprendszert, akkor kályha lenne az ikon – mondjuk magyar nyelv esetén cserélődhetne az ikon: nem, ez csak vicc. Rossz vicc. A másik felveendő dolog a saját gépünk. Mindkettőt a Finder > Beállítások > Oldalsáv ablakban tehetjük meg. A saját gép azért jó ötlet, mert ezt kiválasztva bejárhatjuk az egész gépet.
Az Oldalsávok (Finder, Mail) ikonméretét Rendszerbeállítások Általános fülön módosíthatjuk.
(3) Ikon-sor. A Big Surban elősre mellbevágó élmény, hogy az Apple eltüntette az évtizedek óta használt ablakneve sort, helyette ilyen ... ez van. Hivatalosan hely megtakarítás. Az ikonsor testre szabható, a múltba ragadtak, mint én, itt próbálhatják visszarakni ide mindazt, amit megszoktak.

Az előző évezredből megmaradt pécés maradvány, de én még két dolgot mutattatok meg a Finderemmel, mindkettőt a Nézet menüből engedélyezem.

Az Útvonalsor engedélyezése a Finder ablak alján mutatja (4), hogy az épp nézett mappa vagy fájl merre található a Macen. Így, ha egy mappával vagy többel feljebb kell lépnem, akkor elég ott lent duplán kattintanom a megfelelő mappára.

Az Állapotsor engedélyezése pedig az előbbi sor alatti sort jeleníti meg. Ezt ritkábban használom, de ha kell, egyből látom, hány fájl van a mappában és hányat jelöltem ki közülük. És itt látható az ikon nézetben az a csúszka, amivel az ikonok méretét módosíthatom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése