2021. március 24., szerda

macOS Big Sur Értesítési központ – szerintem

A Mac Big Sur menüsor: like vagy kérem vissza a korábbit! bejegyzésben már említettem, hogy az Értesítési központ a dátum alól érhető el, amit ... még mindig nem értek. Az Értesítési központba érkeznek az alkalmazások üzenetei: email jött, sms jött, valamelyik alkalmazás elvégezte a háttérben a munkáját. Eddig külön ikonja volt az Értesítési központnak. De nem csak az elérése, de a megjelenése is megváltozott. Szerintem kárára.
Ismét úgy érzem, hogy vagy a dizájnerek nyertek a felhasználókkal szemben, vagy az Apple spórol, és ami az iOS-ben és macOS-ben azonos, annak csak az iOS változatát készíti el. A fenti képen a Részvények (jobbra fent) roppant helypazarló, szellős, be fért volna még egy adat. Az időjárás meg helyrablóbb. Ha már ilyen magas sok üres hellyel, legalább a betűk és a számok lennének nagyobbak! Megnéztem, ami az előző (Catalina) oprendszerben kifért egy kijelzőre, az Big Sur alatt majdnem kettőt igényel, lehet görgetni napestig.
A helyzetet rontja, ha valamelyik alkalmazás "üzen". Az üzenet mérete szerencsére ésszerű, megszokott maradt. Viszont ezek lejjebb tolják a fix elemeket. A fix elemek korábban az ÉK panel másik fülén voltak elérhetők, a Big Sur összevonta őket.
Az Értesítési központ (ÉK) testreszabása pontosan számomra szintén bosszantóan pazarló. Kifért volna az összes alapelem, amiből ki lehet választani, hogy mi kerüljön az Ék-be, de nem. Ismét görgetünk, keresünk. A beállítási leghetőséget mutató lenti kép, tévedések elkerülése végett írom, a teljes képernyő képe. A bal oldalon látható (a kicsinyített képen apró) ikonok és szövegek tökéletesen olvashatók, az ÉK elemei pedig bumfordi nagyok.
Az egyes elemek testreszabhatók, jó néhánynak létezik három méret változata. A legkisebb kockák kettesével egymás mellé helyezhetők, ezzel a hozzám hasonlóan "infot szeretnék, nem görgetést" beállítódottságúak némi helyet takaríthatnak meg. Messze nem annyit, amennyit lehetne.
És végül, hogy a zsörtölődésen túl valami hasznosat is leírjak, a ÉK szerkesztési nézetében az ÉK-ba tett elemekre duplán kattintva azok beállításai módosíthatók. Már ha van ilyen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése