2021. március 12., péntek

Mac Big Sur menüsor: like vagy kérem vissza a korábbit!

Elsőre minden módosítás szokatlan, a régi jobbnak, szebbnek és logikusabbnak tűnik. Nincs ez máshogy a Big Sur menüsorával sem. A gond akkor van, ha az új nem jobb, nem szebb és nem logikusabb. Szomorú, de két hét után sem értem a menüsor átalakítást, bővítést és módosításokat, bár nincs használati gondom – de ahány ház, annyi szokás.
Látványra lehet, hogy szép az áttetsző menüsor, az áttetsző ablak, csak épp nem tudom megmondani, hogy miért hasznos. Két hete (másé már a Szabó János) próbáltam megszokni, hogy a menü nem fehér, a betűk ugyan feketék (az éjszakai mód sem jön be, de az egy másik történet). Igen, naponta egy-két alkalommal megzavar a háttér szín átszűrődése. Sok? Nem sok? Nekem az. Szerencsére ki lehet kapcsolni. Bár jól elrejtette az Apple, de a fenti képen látható a Rendszerbeállítások ablak, annak is a Kisegítő lehetőségek > Kijelző oldala. Küldetés teljesítve.

Ikonok a menüsoron
Visszanéztem a Big Sur bemutatót, de jól emlékeztem. A Vezérlőközpont az egyik fényes újítás, ami nem csak dizájn, hanem fejlesztés. Itt találjuk a wifi, Bluetooth, Airdrop és sok más mellett a hangerő állítást is, bár ezek önálló ikonként is megjelenhetnek a menüsoron. Remélem, nem átszoktatásról van szó, mert rossz az irány, mindjárt mondom, miért is.
Mindenki másképp használja a Macjét. Az eltelt években vagy ezer felhasználói szokást, beállítást láttam tanácsadásaink, képzéseink során, de soha senki sem mondta, hogy zavarja a menüsoron levő wifi ikon. Aki mozog a Macjével, az wifiről-wifire vándorol. Igaz, hogy a Mac felismeri a wifit, de a vizuális visszaigazolás fontosságáról számtalan könyv szól és UX dizájner képes órákon át beszélni. És ami eddig egy kattintással elérhető volt, azért miért kellene kettőt kattintani?
Bluetooth ... dettó. Ami eddig egy kattintással elérhető volt, azért miért kellene kettőt kattintani?
Hangerő állítás. Ki az, aki inkább egy kattintás után elérhető csúszkát rángat mintsem billentyűvel vagy Touch Bar-on állítja a hangerőt? Oks, perverzek és bűvészek Siri-vel.
Ismétlés a tudás anyja. Ki az, aki inkább egy kattintás után elérhető csúszkát rángat mintsem billentyűvel vagy Touch Bar-on állítja a kijelző világosságát? Oks, perverzek és bűvészek Siri-vel.
Nézzük másképp! De jó, hogy egy kattintás után elérem a Zene vezérlőt! Amit egyébként úszó ablakként elérhető a Zene alkalmazásból.
De legyen, ezekre volt a legnagyobb szükség. De miért nem tudom eltüntetni? Áthelyezni?
És még mindig nincs vége. Most vagy folyamatosan a teljes dátumot látom, ez sok fölösleges helyet visz el. Napközben a pontos idő érdekel, ritkán van szükség a dátumra. Eddig rákattintva az időre, láttam a dátumot. Most erre nincs lehetőség. Vagy berakom az Értesítési központba a naptárt, hogy lássam a dátumot, vagy nem tudom. Vagy én nem találtam meg. (Igen, a Naptár ikonja is mutatja. Meg Siri is elárulja.)
Szóval nincs bennem szerelem az új elrendezés és tudás iránt. Mintha megint a dizájnerek és programozók terveztek volna felhasználói felületet. Persze nincs nagy gáz, használható. Csak épp nem olyan, amilyet régen az Apple tudott. Szerintem.


Testreszabhatóság
Nem erről lesz híres a Big Sur. Azt, hogy mi legyen a Vezérlőközpontban, nem tudom megszabni. Azt, hogy mi hol legyen, nem tudom meghatározni. A menüsorból el tudom tüntetni az ikonokat. A fentiek után inkább itt befejezem ennek a bejegyzésnek az írását.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése