2021. március 29., hétfő

Gyors nyelv-váltás Macen

Aki több nyelven használja a Macet, az tudja, hogy a nyelv váltás roppant egyszerű. Annyira, hogy mindjárt meg is kell különböztetnünk két dolgot, más az, hogy milyen billentyű-kiosztással gépelek, és más az, hogy a menük milyen nyelven jelennek meg. Lehet arab menü mellett cirill billentyűzetet használni – vicces. Ez a bejegyzés a billentyű-kiosztásról szól.
Aki külföldiül is ír, különösen, ha olyan nyelven, amelyben a magyartól eltérő egzotikus karakterek is vannak, az örül annak, hogy nagyon egyszerű (billentyűzet) nyelvet váltani. A Rendszerbeállítások .. Billentyűzet .. Beviteli forrás párbeszédablakban kell megadni, hogy milyen billentyűzet kiosztásokhoz szeretnénk hozzáférni, ugyanebben az ablakban érdemes bejelölni A beviteli menü megjelenítése a menüsoron opciót. Ha több nyelvet választottunk, kis magyar zászló mutatja, épp magyar a billentyűzet kiosztás. Persze magyarból is több féle lehet, de ebbe most nem futnék bele.
A Big Sur előtt a Rendszerbeállítások > Billentyűzet > Billentyűparancsok > Beviteli források (bal hasábban) lehetett engedélyezni és módosítani a billentyűzet csere gyors-parancsát. Persze a menüsoron egy zászlócsere is megteszi.
A Big Surban az Apple úgy vélte, hogy jó ötlet a Function módosító billentyűre alapértelmezetten kitenni a billentyűzet csere parancsot. Ami, egyetlen kiosztás használatakor nem okoz gondot – így sokan nem is találkoznak vele. De aki több nyelvet használ, az elsőre meglepődik, másodikra pedig attól függ. Ha használta a Function + Backspace (törlés gomb az Enter felett) kombót (mi az? mi az? próbáld ki! állj egy szöveg közepébe és...), akkor szapora káromkodásba tört ki. Ahogy azok is, akik véletlenül duplán nyomják meg a Functiont, ez az engedélyezett diktálás indítása.
Azért nincs tragédia, minden kikapcsolható. Helyesbítek: szinte minden kikapcsolható. A billentyűzet csere szerencsére kikapcsolható, ez látszik a képen pirossal bekeretezve. Általános tanulság: ha valami a megszokottól eltérően működik, érdemes a Rendszerbeállításokban keresgélni – akár szó szerint a keresőjével is. Szinte minden ki- és bekapcsolható, módosítható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése