Kis segítség Tőled nekem


Kis segítség Tőled nekem


Készítek egy felmérést azoknak, akik elvégezték az alapfokú Mac OS X képzésünket.
Arra kérlek, hogy töltsd ki! És ha bármi olyat találsz, ami szerinted hibás (rossz válasz, félreérhető kérdés...), akkor írd meg, jelezd nekem a kérdőív végén.
A teszt célja, hogy bárki felmérhesse alap-tudását, ezt – kérlek – vedd figyelembe, amikor kitöltöd vagy írsz nekem.
Előre is köszönöm minden kitöltőnek, visszajelzés küldőnek.

2012. június 20., szerda

Az Apple beépített elavulásra épülő stratégiája

Jóval kevesebbe kerül az Apple új zászlóshajója - ami valójában hordozható számítógép -, mint az elsőre tűnik, ha rendesen utánaszámolunk. Ezt tette meg több amerikai blogger, mi meg hiszünk nekik. Idézzük.
A 2 200 dollár (15 inch 2,3 GHz, Retina, itthon 575eFt) display elsőre rengeteg pénz és másodikra is az. De ha nem retina kijelzős MacBook Pro-t veszel 8 GB memóriával, 256 GB SSD-vel, akkor az 2 400 dollárodba kerül (maradunk a dolláros áraknál). Ha mindkét gépet 512 GB SSD-vel rendeled, akkor az új gép 2 800 dollárba fáj, de a régi, nehezebb, lassabb, csak 1440x900 képpont felbontásos kijelzőjű gép 3 100 dollárba kerülne. Úgy is mondhatnám, ha megveszed a nagyobb SSD-t, a retina kijelzőt ajándékba kapod.
Az első MacBook Airem megvételekor váltottam SSD-re, és egy heti használat után az összes otthoni és irodai gépemben lecseréltem a merevlemezt SSD-re. Ezek piszok gyorsak, soha többé nem akarok merevlemezes számítógépet tudni a közelemben. Amúgy is gyűlölöm a merevlemezeket, mindig a lehető legrosszabb pillanatban hagytak cserben. Tudom, hogy az SSD-s számítógépek még fejlődésük első szakaszában vannak, amely drágább a későbbinél, amikor már általánosan felváltják majd az öreg merevlemezeket. Ám az Apple a történet jó oldalán áll, és az árak hamarosan esni fognak.

Csavarhúzó nélkül
A most bemutatott Pro gép az Apple történetének legkevésbé bővíthető Pro gépe. A megvételt követően nem lehet a memóriát bővíteni, mert az az alaplapba lett beültetve. Nem tudsz nagyobb SSD-re váltani, mert ez az Apple számára fejlesztett SSD, másik SSD nem passzol a helyére. Nem tudod az akkumulátort cserélni. Még folytathatnánk a felsorolást. Igaz, csavarhúzó sem kell a géphez.
Az elmúlt két és fél évben - írja egy másik blogger - első számú gépként használt MacBook Pro-ban memóriát bővítettem, háromszor cseréltem merevlemezt és egyszer akkumulátort, ezt kell a 2 200 dollárral összevetni. Ezeket nem tudom megtenni, ha megveszem az új retina kijelzős MacBook Pro-t. Ha meghibásodik az SSD, vagy a RAM vagy az akkumulátor, akkor ott a 349 dolláros AppleCare (itthon hivatalosan nincs, de van Almárium garancia, Starking megoldás...). De mi lesz velem akkor, ha az AppleCare-rel három évesre növelt garancia időn túl is szeretném használni a gépem és az meghibásodna?
Az AppleCare nem nyújt fedezetet az upgrade-re, a nagyobbra, erősebbre vagy a gyorsabbra cserélésre - ezek extra kiadások. És természetesen az Apple-től megvenni őket drágább (bár néha nincs alternatíva), mint más gyártótól és otthon beszerelni.
Ez azt jelenti, hogy az Apple rendszere tovább zárult, a most megvásárolható Pro-hoz nem lehet külső gyártó eszközével értelmesen közeledni. Messzire jutott az Apple I. géphez képest az Apple. Egy teljesen laza rendszert a szoftverrel kezdtek bezárni, és most a hardver záráson a sor.
Ez azt is jelenti, hogy az eladást követően is számolható bevétele származik az Apple-nek ezekből a gépekből, ideértve az AppleCare-t, a bővítéseket és a javításokat is.

Ennyi az annyi
Az Apple értékének 11 százalékát teszi ki a Mac és környezete. Ez kevesebb, mint az Apple készpénz-állománya.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése