2015. február 4., szerda

Billentyűvel vezérlem

Azért vezérlem billentyűvel, mert ez a leggyorsabb. Néha nincs is más rá lehetőség. Meg amúgy is. Uralom a Macem.
Oktatások során nem szoktunk direkt billentyű kombinációkról beszélni, amikor épp használunk egyet, megemlítjük. Inkább azt javasoljuk, amikor már tizedszer, századszor, ezredszer rángatjuk meg valamelyik menü parancsát, akkor olvassuk el a kis hieroglifákat a parancs mögött - ez a billentyű kombinációja az adott parancsnak. Igen, nincs mindegyiknek, de ha van, akkor.


Egy ősöreg Apple ADB (Apple Desktop Bus) billentyűzet.

Gyors ki kicsoda?
- kommand billentyű. Régi, megrögzött Apple-ösök almának is hívják, mert régen a billentyűn az alma logója volt. Az Apple azonban nem akarta, hogy a cég és egy billentyű azonos nevű legyen, ezért erre cserélt. Én néha "kígyó"-nak nevezem, de hivatalosan ő a kommand.
- az alt billentyű, a command mellett a szóköz mindkét oldalán.
- ő meg a kontroll. A kommanddal és az alttal együtt ezt a hármast szokás módosító billentyűnek nevezni.
- ez a shift, amit ne tévesszünk össze se a kontrollal, se a billentyűzeten lévő felfele nyíl billentyűvel.
és - ezek a körzör nyilak, amelyekkel felfele, jobbra, lefelé vagy balra mozgunk.
- az escape billentyű (balra fent a billentyűzeten).
- a tabulátor (q-tól balra).
És. A billentyű-kombinációkat úgy használjuk, hogy sorra lenyomjuk és lenyomva tartjuk a módosító billentyűket, majd leütjük a megadott kombináció utolsó elemét, utána elengedjük az összes nyomva tartott billentyűt. Csak a rend kedvéért említem.

1. Finderben eligazodom

Természetesen rengeteg billentyű-kombináció használható a Finderen belül, én most hármat ajánlok a figyelmedbe.
A hatására új Finder ablakot kapunk, amely az Alkalmazásoknál van nyitva.
U a Segédprogramokat mutatja meg új Finder ablakban (U, mint utilities).
D kombinációra az Asztal tartalma lesz látható az új Finder ablakban (D, mint desktop).
A Windowsról áttérők számára jelenthet megnyugvást, ha Finder ablakban állva kiadják a utasítást, ekkor megjelenik az ablak alján az állapot sor (n elem, z GB szabad). Fokozzuk ezt a P hármassal, és már az elérési útvonal is látható.
Az már a habzsi-dőzsi csúcsa, hogy az Alma > Legutóbbi elemek területén járva a és Enter leütésével az adott fájlt rejtő mappába kerülünk.

2. És ez mit jelent?

Nem tudod, hogy az adott szó mit is jelent? Jelöld ki és jobb egérrel (vagy  + klikkel) előhívott menüből válaszd a "szó" keresésé-t. A szótár és a Wikipédia - ha van net - pillanatok alatt lesz a segítségedre. Ha a kijelölés után elengedted volna az egeret, akkor a D a helyes billentyű kombináció. E keresés funkció működéséhez megfelelő rendszerbeállítások szükségesek.

3. Képernyőfotó

A kijelző teljes képéről vagy részéről csak billentyű-paranccsal készíthetünk képet. ("Nem igaz - mondá a Fanatikus Almalap -, ott a Grab!" És ebben igaza van.) De sokkal gyorsabb, mert billentyű-parancs, a 3 lenyomása, halljuk, ahogy exponál a fényképezőgép, majd ott az asztalon a "Képernyőkép dátum idő" nevű fájl. Ha adott ablakról, menüről szeretnénk képet készíteni, akkor a 4 kiadása után vidd a körzört a megörökítendő ablak fölé, üsd le a szóközt. Ha mozgatod az egeret, más és más részek, ablakok, menük lesznek kijelölve. Kattintással vagy enterrel exponálsz.
Van még egy lehetőség a kijelző egy részének fotózására. Ehhez szintén a 4 billentyű-kombinációt kell használni. A kapott körzörrel kijelölünk egy téglalapot és amint végeztünk a kijelöléssel, azonnal kész a kép.

4. Erővel zárom be

Ha egy alkalmazás kiakad - ez előfordul a Macen, ha nem is túl gyakran -, akkor előhívva a "Kilépésre kényszerítés..." párbeszédablakot, bezárhatjuk a nem válaszoló alkalmazást. (Azért figyeljünk oda, egy vaskosabb, képletekkel dugig rakott Excel akár percekre is kifagyottnak tűnhet például megnyitáskor - pedig csak dolgozik eszeveszetten.) De ha úgy adódik, akkor az ablakot a billentyűkkel hívhatjuk elő.
Ha épp az az alkalmazás fagyna ki, amelyikben állok, akkor adjuk ki a sok ujjast.

5. Szövegszerkesztés

Szövegszerkesztéskor, különösen a hordozható géphasználóknál, az egyik alapvető kérdés, a "hogy van az előre törlés?" A válasz: D. A a sor elejére, a a sor végére visz. A a doksi elejére, és értelemszerűen a a végére.
Ha az előző négy kombinációt a nyomva tartása mellett alkalmazzuk, akkor az adott irányban lévő szöveget jelöljük ki.

6. Safari
Zárásképp jöjjön pár Safari gyorsbillentyű! Új ablakot a N-nel, új fület (lapot) T-vel nyitunk. Ha már több lapunk van, akkor a jutok a következőre, az előzőre. Nem kötelező használni!
Az első kilenc könyvjelzős weboldal a és adott számmal hívható elő gyorsan.
Akár a szóköz billentyűt leütve is lapozhatunk lefelé, a szóközzel meg felfelé.
Ha egy oldalhivatkozásra kattintunk a -ot nyomva tartva, akkor az oldal új lapon nyílik meg. Ahhoz, hogy új ablakban nyíljon, a mellett kell a hivatkozásra kattintani.
És ha el szeretném küldeni az épp nézett oldal linkjét mailben, akkor a I triplával azonnal a Mailben találom magam egy új levelet írván, természetesen a szövegben az oldal hivatkozásával.

7. Mail

Az üzenetet a D küldöm el. Aki angolban jártas, az a legtöbb parancsnál felismerheti, hogy melyik angol szó első betűje egészíti ki a billentyű parancsot - semmi sem véletlen. Egy kapott levélre a R-rel válaszolhatunk, ha többen vannak a címzettek közt, akkor illik R-t nyomni.
A levelesládak közt a 1..9-cel is lépkedhetsz.

Akkor? Ujjakat megigazítani és Macre fel!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése