2015. február 16., hétfő

Váltás iPhoto-ról Photos-ra

Ez a bejegyzés tanácsot próbál adni mindazoknak, akik száznál több képet tárolnak Macen iPhoto-ban és a jövő hónapban, várhatóan, azzal szembesülnek, hogy a Yosemite frissítésével az iPhoto (és az Aperture) megy, a Photos jön. Az Apple lecserélni készül a második legrégebbi i-alkalmazását, iLife alkalmazását. Semmi kétség, a cserére szükség van, de az, ahogy ezt az Apple eddig végzi, aggodalomra ad okot. Az első tanács tehát az, hogy semmi elhamarkodott döntés.

Miért jött el az ideje az iPhoto lecserélésének?

Amikor az iPhoto elstartolt (2001), akkor a net még messze nem volt ilyen fejlett, nem tartottuk a képeinket a felhőkben. Az iPhoto-t az Apple nem fejlesztette úgy, hogy kövesse a technológiai és felhasználói szokások változásait.
Ha elutazunk valahová, akkor visszük az iPhone-unkat, azzal fényképezünk egész nap. Amikor az iPhone wifit talál, akkor a készített fényképeket feltölti a Fotóadatfolyamba (Photstreambe). Este, vagy a visszaúton a repülőn, elővesszük az iPadünket, amelyre még a szálló wifis kapcsolata letöltötte a Fotóadtfolyamba feltett iPhone-nal készült fényképeket. A képeket feliratozzuk, kicsit megvágjuk, javítjuk. Azért, hogy az így módosított képek a többi eszközünkön is elérhető legyen, ezért a képeket hozzáadjuk a Fotóadatfolyamhoz — így már kétszer is fent lehet egy adott fotó.
Otthon a Macen több szerkesztési és válogatási lehetőségünk is van, a módosított képeket persze vissza kell tölteni az adatfolyamba, hogy az, mondjuk az iPaden is ott legyen, amikor majd visszük a képeket mutogatni.
Káosz? Mi az, ha ez nem az?

Így oldja meg a Photos!

A Photos az összes fényképünket a felhőben tartja majd — az Apple szerint. Ha egy adott eszközön meg szeretnénk nézni, ahhoz bizony netkapcsolat kell. Viszont ha szerkesztjük a fényképeket, akkor a neten levőt szerkesztjük, így nem lesz duplikálás, triplikálás…
Ahhoz, hogy a fényképeink, kinek mennyi, elférjen a felhőben, tárhely kell. Az Apple az iCloud frissebb verziójába, az iClud Drive-ba lép. Az ingyen járó 5GB-on fog osztozni sok más mellett a levelezésed, az iCloudba archívált iOS eszközök mentései és a fényképeid. Persze pénzért nagyobb tárhely vásárolható — szükség is lesz rá.

Váltsak vagy ne váltsak vagy váltottam volna már?

Az Apple nagyon nem felhasználó-barát módon kezeli az iCloud > iCloud Drive, iPhoto > Photos váltást. Sokan — nem olvasva el az Apple összes levelét és üzenetét — arra ébrednek egy frissítés után, hogy már csak a Yosemite - iOS8 eszközeik szinkronizálnak, vagy az iPhoto eltűnt vagy használhatatlan és helyette Photos van.
MIt javaslunk?
Az üzenetek olvasásán túl én biztos nem telepítem azonnal a Photost a saját gépemre, amint lehet. (Persze a blog és a hallgatóink, konzultációt kérőink kedvéért egy másik gépen ezt megteszem.) Egy-másfél hónap múlva, amikor kijön a Maces Photos első frissítése, eldöntöm, hogy szeretném-e? Tud-e annyit, mint az iPhoto? Ha nem, akkor milyen megoldást válasszak? Kinek a felhőjét szeressem?
Aki már belecsúszott a frissítésbe, annak javasoljuk, hogy legyen mentése a fényképeiről (Time Machine, például). Ha én ilyen helyzetben lennék, akkor nem csak az iPhoto és Aperture könyvtárakat menteném, de ki is menteném a képeket az alkalmazásokból — semmi sem garanátlja, hogy meg fogom tudni nyitni az „iPhoto Library“ fájlt valamilyen másik alkalmazással. Bár most a Photos megnyitja és átalakítja. Ahogy az Aperture is, de ennek nincs értelme, mert az Aperture frissítését is befejezik. A Lightroom vagy a Photoshop Elements is hajlandó átvenni az adatok jó részét.

Na, ebből elég!

Akinek megtelt a hócipője az Apple fényképkezelésével, az több, önállóan menedzselendő képmegosztási megoldás küzül választhat. Ezek lényege, hogy az összes eszközön — Macen és iOS készüléken — ugyanazt a felhő alapú tárhely-szolgáltatást használja, a képeket oda menti és onnan használja.
A Dropbox az egyik szóbajövő alkalmazás, amely külön be is jelentkezik a fényképeink tárolásáért iOS-en. Macen pedig a merevlemezünkből hasít ki magának a tároláshoz.
Ez utóbbi, a merevlemez „terhére“ a rejtett akadály a fénykép szinkronizálásban, figyeljünk nagyon oda!
Az új hordozható Macek 128-256GB-s SSD-vel jönnek, mondván, minden adat a felhőben van. Ami jó, ha állandóan, nagy sebességgel (és nulla költséggel) érjük el a felhőt. Ám sok felhőszolgáltató, például Dropbox, nem csak a felhőben tárolja a fájlokat, hanem a merevlemezen is! Ha van egy 20GB-os Dropbox fiókunk félig tele, akkor az a merevlemezből 10GB-t foglal! Hiába rakom fel a 100GB-nyi fényképemet a felhőbe, ha a tárhely szolgáltató hasonló méretű merevlemez területet foglal le a gyors szinkronizációhoz és az off-line munka segítéséhez.
Azaz, ne kapkodjuk el a felhő-választást (se)!

Mit tud, és mit nem a Photos az iPhoto-hoz képest?

Az iOS tapasztalat alapján kevesebbet tud az új Photos, mint a régi iPhoto. Lehet, hogy azokat a parancsokat, képszerkesztéseket nem tudja, amit soha nem is használtál — akkor nincs gond. De ha — akkor van.
A Maces verzióról már sokan sokfélét írtak, az Apple esetén én megvárom, amíg látom. Az elmúlt évek tapasztalata az, hogy az Apple által újraírt alkalmazások elsőre jóval kevesebbet tudnak, mint elődjeik, így járt az iMovie, a Pages, a Numbers és a Keynote is. Idővel — hónapok, évek —, nagyon sok tudás „visszajön“, de nem jött vissza az összes.
A Maces iPhoto-ból például az alkalmazásból kilépés nélkül lehet feltöltetni képeket a Facebookra (falra és albumba), Flickre (akár albumba) vagy Twitterelni. A FB-on vagy Flickren történő kommentezés vagy tagelés megjelent az iPhoto-ban is. A Photos ilyen képességéről nem olvastam, bár igazán annak örülnék, ha a fentieken túl a Pinterestbe és az Instagramba is lehetne direktbe képeket megosztani.

Összegzés

Érdemes kivárni, tájékozódni. Felkészülésképp az iPhoto-ban a képeket rendberakni. Erre a következő hetekben fogunk pár tippet mutatni.
Amint lesz Photos, bemutatjuk. És persze a mAcademián (MacAcademián) szívesen segítünk, adunk tanácsot annak, aki erre kér.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése