2015. február 20., péntek

USB-hub

"Navigare necesse est" - mondták a rómaiak, azaz hajózni szükséges, a hajózáshoz kikötő kell, angolul port, a portot meg kapunak nevezzük Macen, végül is nekünk a Balaton a Riviéra. Így jön ide ez a tíz portos USB-hubot bemutató írás. Azért kezdtem keresni hub-megosztót, mert az MBA két USB portja kevésnek tűnt az egyidejű Time Machine mentés, nyomtató csatlakoztatás, iPhone és iPad töltéshez, és akkor még nem is szóltam barátnőm USB-stickjéről átmásolandó dolgokról.

HUB
Mi az a hub? Csomópontot jelent, amikor az informatikusok usb-hubról beszélnek, akkor olyan eszközre gondolnak, amelyiknek az egyik eleme egy számítógéphez kapcsolódik (akár egy másik hubon keresztül), a többi pedig más USB-s eszközök csatlakoztatására alkalmas. Aki vezetékes billentyűzet előtt ül, az egy usb-hub előtt ül. A billentyűzet két oldalán egy-egy USB portot találunk.
Ehhez csatlakoztatva a nyomtatót, vidáman tudunk nyomtatni. Ehhez csatlakoztatva az iPhone-t, szomorú üzenetet kapunk arról, hogy így nem tudjuk tölteni az iPhone-t. Ööö ... hogy is van ez? Az USB-s eszközök egyik nagy előnye, hogy nem feltétlenül szorulnak külső tápra. A nyomtató igen, az iPad annyira nem, hogy az USB kapun át töltjük fel.
Az USB hasonló az otthoni elektromos hálózatunkhoz, ha túl sok fogyasztót kötünk rá, akkor otthon sötét lesz és keveset számláz az elektromos művek, az usb esetén pedig a csatlakoztatott eszköz nem lesz elérhető.

Az iMacem és az USB-k

A System Information / Rendszerinformációk alkalmazás ablaka.

Az iMacem USB-jeit látjátok az előző képen. A jobb oldal második sora mutatja, hogy az Apple is tudja, hogy a (nagyon öreg) Keyboard egy USB-hub, amihez két eszköz csatlakozik: maga a billentyűzet és egy drótos (öreg) egér. A billentyűzet az iMac hátán lévő három USB kapu egyikéhez van csatlakoztatva. Lefele haladva kiderül, hogy a Bluetooth is USB-n át jut a Macbe - ez érdekes, de nem lényeges, ahogy a hasonló infrás (IR) távvezérlő jele is USB-n át hat. Az USB Hi-Speed Bus-on lógó My Book a Time Machine merevlemezem - iMac hátoldalán a középső USB-hez csatlakoztatva. Végül az iPhone-omat a harmadik, szélső USB-hez csatlakoztatva töltöm. És innen tudom meg, hogy erre az USB-re van felfűzve a beépített iSight kamera is. (A csatlakoztatott nyomtató azért nem látható, mert az külön táppal bír.)
A listán az iPhone-t választottam ki, így a jobb alsó ablakrész erről az eszközről ad infót. Látom, hogy maximum 480Mb/s az adatátvitel, ez az USB2 elv. Azt is látom hogy ezen az USB porton 500mA van, amit az iPhone az utolsó miliig el is használ.

Ha több kell
Akkor ilyen vagy ehhez hasonló eszközt érdemes keresni. Az iOS eszközök családon, cégen belüli szaporodása egyre több sok-töltős eszközt hív a piacra. Figyelem! Ha egy USB eszközzel tölteni tudjuk az iOS eszközt, az még nem jelenti azt, hogy a gép látja is az iPhone-t vagy iPadet, még akkor sem, ha össze vannak kábelezve.
Az Apple webshopjában gyors keresés után négy portos USB-hubot találtam, ilyen szép tízest nem. Érdemes odafigyelni, hogy az egyes USB portok mekkora teljesítményt képesek átadni, a csatlakoztatott eszköznek kell-e saját táp, vagy kap elég elektront az USB kapunk át.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése