2015. február 2., hétfő

Külföldön olcsóbb a Mac? (2015/02)

Alapelvek
Tudom, hogy többen rendszeresen olvassátok visszamenőleg is ezeket a bejegyzéseket, de mindig vannak újak, így az ő számukra jöjjön pár alapelv. Az árak a netes Apple Store árai országonként. Az árfolyam az aznapi hazai Raiffeisen árai. Ezekből számolja ki a Numbers, majd hasonlítja össze, hogy hol a legolcsóbb vagy hol a legdrágább a Mac. A külföldi árban nincs benne a repjegy, szükséges papírok - például céges vásárlásnál. És nem számolunk a nagyon olcsó, van valahonnan, "persze, hogy van rá gari", számla mentes dolgokkal. A táblázat félig játék, de komoly.
És a közölt számokért felelősséget nem vállalunk, mielőtt vásárolsz, tájékozódj!

Magánszemélyek
Mi, ugye, bruttó árat fizetünk.

Cégeknek
Mert ők visszaigényelhetik az áfát.

Komment
A svájci frank elszabadulása rendesen átrendezte az erőviszonyokat. A januári felmérésben a magánszemélyek kedvenc országa volt Svájc, mind a tíz gép esetében! De addig is rendre vettettük vigyázó szemünket rájuk, ritka alacsony áfájuk miatt csábítóak voltak. Voltak.
Annyira voltak, hogy a céges - áfa-mentes- összevetésben minden gép esetén a legdrágábbá váltak. Mindezt csak és kizárólag az árfolyamnak köszönhetik, a CHF-es árakat az Apple nem módosította.

(és igen, nem sikerült jól a screenshot, ezért a képek baloldalán és alján látható fehér csík, bocs!)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése