2015. február 20., péntek

Mennyire zöld az iPad?

Amióta az Apple lassan egy évtizede megvívta csatáját a Greenpeace-szel környezetbarátsága kapcsán, folyamatosan zöldül. Talán Jobsnak minden hivatalos megnyilatkozása ellenére sem volt annyira fontos a környezetvédelem, mint utódjának, az ez ügyben is elkötelezett Tim Cooknak. Most egy remek infografika kapcsán az iPad zöldségét vizsgálhatjuk meg, a sortable.com-nak köszönhetően.

Szóban mondom el
Az iPadet az Apple 2010-ben mutatta be, azóta 55 milliónál is többet adtak el a piacvezető tabletből. Mekkora környezet-terhelést jelent az iPad, beleértve a gyártást, szállítást és használatot? Ja, és mi lesz a használatból kikerülő eszközzel?
Az iPad háza alumíniumból és üvegből készül, teljesen újrahasznosítható. Az kijelző arzén mentes üvegből és higany mentes
LCD-ből készül (a két elemre kimondottan ugranak a környezetvédők - joggal). Ötöd annyi energiát (2,5w) használ, mint egy hagyományos villanykörte. Az iPad élete során kibocsátott karbondioxid (CO2, kémiában jelesek számára CO2e) kétharmadát a gyártás során engedi a levegőbe, negyedét a kezünkben, használat közben, a maradékot a szállítás és újrahasznosításkor.
Az új iPad kevésbé zöld, mint elődei. Az iPad 1 130kg, az iPad 2 105kg CO2 bocsátott ki, az új iPad 180kg-val elég durván szennyez. Az 55 millió iPad szennyezése megfelel 1,2 millió autó éves CO2 kibocsátásának.

Képpel mutatom be

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése