2012. január 23., hétfő

Az iPad és a hazai közoktatás

Itt, Banániában, csak azt kívánhatom, hogy valamelyik döntéshozó érdekelt legyen az iPadnek, mint oktatásban használatos eszköznek az elterjedésében. Nem hiszem, hogy minden tantárgy (általános–, közép– és felső–fokon) kiváltására alkalmas, de használatával egyrészt up–to–date lehetne minden érintett tananyag, és technikailag is benne lehetnénk a top10–ben. (A Fanatikus Almalap el tudja képzelni, hogy ütés álló tok használata esetén az iPad kiváltja a medicinlabdát.)
Educatio kiállítás
Tudunk élni, ezért itt jártunk a hétvégén. Két helyen volt kint iPad – ha jól láttuk –, az X–Admin és a SzinvaNet standján. Mindkét cég Apple Solution Provider Education, azaz Apple oktatási viszonteladó. Egyrészt öröm, hogy volt kint Maces szakkiállító – az X–Admin amúgy szinte száz százalékig Maces, a SzinvaNet viszont közbeszerzésben jeleskedik és kínál Macet is. Másrészt az iPad elég alul–reprezentált volt ahhoz képest, amelyet külföldről, Amerikáról olvas az ember. Persze ahhoz, hogy az oktatásban használják az iPadet, alapvető feltétel, (a) hogy a tanulóknak legyen iPade és (b) legyen annyi oktatási tananyag magyar nyelven, hogy megérje iPadet használni a hagyományos könyv, munkafüzet, saját füzet, ceruza, toll... helyett.
Mennyi az annyi?
A legolcsóbb iPad 130eFt (kerekítve, áfa nélkül). Egy iPad – gyerekkézben – maximum – négy évet bír ki, ennyi év alatt el is avul. Egyszerűség kedvéért a – remélem, jól tudom – a tizenkét osztályos általános–gimnázium így három részre osztható. Alsóban kereken hétezer forint* a tankönyv–csomag, ennek nem része a füzet–csomag, és egyéb tanárnénik és tanárbácsik megkövetelte eszközök. A tornaruhát, uzsicsomagot és minden más, ésszerűen nem iPadesíthető dolgot számolva durván évi 15eFt (nettó, áfa nélkül) a taneszköz ár, négy év alatt hatvanezer. Mivel ezeken az eszközökön van árrés (ahogy az iPaden is), a taneszközök bekerülési árat negyvenezernek véve az iPad használata nem tűnik gazdaságosnak. Persze ha kis hazánk minden elsősnek iPadet kölcsönözne négy évre*, akkor a 130e menne lefele, rendesen. Felsőben (5–8. osztályok) az átlag tankönycsomag ára 8944 forint, nagyjából hasonló a helyzet.
Ám gimnáziumban (oks: 9–12. osztályok) 30,605 forint** már más a helyzet, gimiben árban már versenyezhetne az iPad a klasszikus taneszköztárral.
És. Az iPad nem csak eTankönyv, hanem sokkal több, ennek a beárazása, oktatási hasznossága hosszabb és ennél sokkal egzaktabb számítást igényelne. A fenti hevenyészett számítás a gimisek kezébe adna iPadet, a mostani Y generáció amúgy is netfüggő.

*Az általános iskolai tankönyvcsomagok ára
1. évfolyam: 6482 forint, 2. évfolyam: 7430 forint, 3. évfolyam: 7169 forint, 4. évfolyam: 6431 forint, 5. évfolyam: 6550 forint, 6. évfolyam: 7285 forint, 7. évfolyam: 11 110 forint, 8. évfolyam: 10 840 forint
Forrás: Nefmi
** Tankönyvcsomag árak - gimnázium:
9.a 31.694.- Ft
10.a 34.196.- Ft
11.a 28.537.- Ft
12.a 17.995> Ft
a Google nem dobott ki értelmes statisztikát
*** Az Apple–nek az USA–ban több suli–programja is fut a helyi iskola–közösségekkel együttműködve. Az önkormányzó iskola–közösséget úgy képzeljük el, mint hat–tíz általános iskola, egy–két középiskola és a hozzájuk tartozó kollégiumok és a rájuk épülő sport– és egyéb kultúrális–közösségek halmaza, amelyeket az érintettek választotta vezetőség kormányoz, az ő feladatul minél több szponzor–pénz becsatornázásása is. Ilyen volt az Apple sok suli–akciója, ahol 2000–10000 (igen, tízezer) Mac vagy iPad került a gyerekekhez. Itt a szülők anyagi felelősséget vállaltak a gépekért. A szerződés egyik pontja szerint például nem üzemi baleset, és meg kell téríteni a gép árát, ha az vízbe esik. De a lényeg: a szülő felelősséget vállal. És örül, mert nem neki kell finanszírozni. A gyerek meg tanulja, hogy a tárgyakra vigyázni kell.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése