2012. január 5., csütörtök

HomeBudget - iPad alkalmazásom (I.)

Sokszor szóltunk már arról, hogy mennyire hiányzik egy könnyen kezelhető, hazai viszonyokra szabott házi-gazdasági alkalmazás. Az ilyen alkalmazás alkalmas arra, hogy háztartásunk pénzügyeit szemmel kövessük.
Mit tud a HomeBudget?
Feljegyezzük és tároljuk a befizetendő és befizetett számlákat - gáz, víz, villany, újság, telefon, parkoló-bérlet, közös költség... -, az eseti befizetéseket - Buksi oltása, nyilászáró-csere, tankolás... - és a bevételeket - fizetés, Anyu támogatása, lakás bérbeadásából származó pénz. A betáplálta adatok lekérdezhetők, visszakereshetők és láthatjuk őket szépen idősorban is (hogy miért mindig emelkedőben, ha költségről van szó, az rejtély).
Az ilyen program használói két csoportra oszthatók. A brutális Excel-függésben szenvedők az utolsó pimf kiadást is beviszik épp úgy, mint az utcán talált öt forintost. Övék a mindent-tudás boldogsága, hetente, havonta forintra egyeztethetik a pénztárcájuk tartalmát a HomeBudget által számolt összeggel (a felelősségre vonó modul még készül). Az ő előnyük az, hogy tényleg fillérre pontosan tudják, hova megy el a pénzük. Ami a nadrágszíjra is alig tellő világban bónusz (bár hogy honnan volt pénzük iPadre, az rejtély).
A másik csoport az adatokat lazábban rögzítőké, ők általában csak a rendszeres havi számlákat - gáz, víz... - rögzítik, netán a bevételeket is. Noha így nincs teljes rálátásuk pénzügyeikre, viszont azonnal észlelhetik, ha valamelyik (rögzített) költségük elszabadul (szolgáltató duplán számláz, brutális áremelés, kiskorú rátapadt a telefonra...).
Amerikában (amely momentán nem integet vissza) a program számos itthon ki nem használható szolgáltatást is ad, ilyen az előtakarékosság, hogy teljes a fizetős egyetemre (ennek is kezd itthon szezonja lenni), a HomeBudget és a bankszámláink elektronikus összevezetése, programból történő átutalás indítás. Ahhoz persze, hogy valaki ilyesmiket használjon, megfelelő pénzügyi kultúra is szükséges - ugye ezt tanítják általános iskolában, ahol az életnek tanulunk, nem a tanító néninek?
Honosítás
Ahogy említettük, ilyen alkalmazás nincs magyar nyelven - mert mi nem ismerünk ilyet, bár csak tévednénk. Ezért honosítjuk a HomeBudgetet, amihez némi angol nyelvismeret kell (bár ez nem egyetemi diploma).
Programtól függ, hogy az alap-kategóriák (expenses, bills, income, accounts...) átírható-e, a HomeBudget esetén nem. Ám az egyes elemek már magyarok lehetnek: az Accounts felvételekor bátran írjuk be, hogy "Magyar Bank zRt.", a Payees esetén pedig jöhet az "Elektromos Művek", "Posta" vagy "Társasház". A költséghelyek a HomeBudget esetében a Budget alatt találhatók, itt találjuk a Home/Rent, a Utilities és a Car/Auto helyeket. Ezeket szintén nem tudjuk magyarítani (a nyelvtanulók számára a kategóri-jelző kis ikonok lehetnek irányadóak), de a Home/Rent alá már vidáman fel lehet venni a "Közös költség" és "Lakás biztosítás" besorolásokat. Ezek rögzítése egyszeri munka, segítségükkel tudjuk havi/évi bontásban az adott ki- vagy befizetést lekérdezni (Report). Sőt, a HomeBudget hat hónapos prognózist is készít: mit várhatunk.
Bónusz
Amikor az ember leáll a Hivatallal vitatkozni az ügyfélszolgálaton (falon a PR-nyalás: érted élünk-halunk, fogyasztó!), akkor az iPaden három ujj-mozdulat kikeresni a 2007. decemberi számlát (számlaszámmal, azonosítómmal, Szabó Ervin tagságival, összeggel, befizetés időpontjával), miközben a bonyolító (mert hogy nem ügyintéző, az biztos) csak bambán bámulja tetű lassú pécéjén nyögve futó gigaalkalmazását. Majd tíz perc múlva - francia-kockás papír és ceruza - elkéri az adatokat tőlünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése