2012. január 30., hétfő

"Első napom az Apple–nél"

Adam Lashinsky álma valóra vált, az Apple alkalmazta. Erről szól könyve, az Inside Apple – amely akkor jelent meg, amikor Adam már nem dolgozott az Apple–nél. Lássuk, hogy milyen az új dolgozó első napja kedvenc cégünknél?

Az Apple egyedi cégkultúrájával már belépése előtt találkozik a jelentkező. Mielőtt felvennék, tonnányi teszten és felvételi beszélgetésen kell átesni. Ezek során a rutinos álláskereső „érzi", milyen állásba is keres az Apple szakembert, ám a vélt állás épp úgy nem létezik, mint az, aminek a hirdetésére a pályázó az önéletrajzát beküldte. Az Apple egyáltalán nem bízik leendő alkalmazottjában, nem is tudatja ezért vele, milyen munkára kívánja alkalmazni.
Azon a napon, amikor a vállalat új alkalmazottjává lesz, „az ember érzi, hogy olyan vállalathoz lépett be, amelyhez hasonlónál még soha korábban nem volt szerencséje". A cég „kult", a belépett alkalmazottra számtalan információt zúdít.
Az új ember mindig hétfőn kezd, kivéve, ha a hétfő ünnepnap. Délelőtt általános eligazításon esik át az új munkavállaló. A más vállalatoknál megszokott útmutatókon, viselkedési kódexen és más papírokon kívül kap egy „Üdvözlünk az Apple–nél!" matricát és egy „2012–es év" pólót. És természetesen az asztalán ott várja egy full–extrás iMac.
Aminek a telepítése, hálózatba kötése ... mind a friss alkalmazott feladata, senki sem segít neki. Az Apple szerint ha elég okos voltál ahhoz, hogy felvegyen munkatársnak, akkor elég okosnak kell lenned egy iMac üzembe helyezéséhez. (Gonosz Almalap most szól: attól, hogy tudsz iMacet üzembe helyezni, nem leszel Apple alkalazott...) Ám hátsó szándék is akad a géptelepítési feladat mögött, adott beállítások megtudásához szóba kell állnod a munkatársaiddal.
A délelőtti eligazításnak volt még egy szép eseménye, amit Adam „Szent Csend"–nek nevezett. A cég biztonsági főnöke ezen beszél az adatvédelem fontosságáról, arról, hogy semmiféle kiszivárogtatás sem engedélyezett. Itt hangzik el, hogy egy korábbi kiszivárgás a cégnek több millió dolláros kárt okozott. (Gonosz Almalap: ennyire perlünk majd, barátom, ha!) Az Apple az első napon világosan kinyilvánította, aki – véletlenül vagy szándékosan – beszél, az repül.
De nem csak fegyelmezés és megfélemlítésből áll az első nap!
Az Apple fizeti az új alkalmazott ebédjét! Ahogy a volt alkalmazottak mondják: „Ez az egyetlen ingyen ebéd, és ezt az első munkanapodon kapod!"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése