2012. január 11., szerda

iAnnotate PDF - iPad alkalmazásom (V.)

Amúgy jogos a kérdés, miért lelkesedem annyira a PDF matató alkalmazások iránt, amikor saját tapasztalatom is az, hogy az annotált PDF (megjegyzéssel, kommenttel ellátott) ritkább, mint a fehér holló. A következő okok miatt.
1.
Macen PDF-et előállítani a Print paranccsal bármelyik alkalmazásból lehet, ennél egyszerűbb megoldás nincs sem Macen, sem más operációs rendszerben.
Nem sokan tudják, hogy a Print (izé... Lion, tehát: Nyomtatás) parancs PDF mentés lehetőségei általunk módosíthatók és bővíthetők. Nagyon bátran nekieshetünk az Automatornak, és készíthetünk Print-plug-int. A Print-plug-in ide, a PDF mentés alá kerül be. A PDF-et különböző célra generálunk. Ha egy dokumentumot neten szeretnénk továbbítani, akkor fontos, hogy minél kisebb fájlméretet kapjunk, de a web-hivatkozások, email címek és más "interaktivitások" megmaradjanak. Ha ugyanezt a dokumentumot nyomdába szeretnénk kinyomtatni, akkor a fájlméret közömbös, viszont fontos, hogy a nyomdai előírásoknak (felbontás dpi-ben, képek megfelelő cmyk-színtérbe forgatva, alátöltés, netán kilövés) rendben legyen. Profi Acrobat felhasználó vagy cég képes olyan PDF generátort készíteni, ami szintén beépül a Nyomtatás > Mentés PDF-ként parancs alá, és célirányosan optimalizálja a PDF-et.
2.
A PDF jó, mert platform független, bárhol megnyitható.
Az Adobe célja a PDF megalkotásakor az volt, hogy legyen egy "konténer", amibe bármit - szöveg, kép, zene, film, bármi... - belepakolható, hogy a platformok, verziók és oprendszerek közt sértetlenül utazhasson a tartalom. A PDF máig tudja ezt, ezért szeretjük annyira. Hiszen megnyitva bármilyen platformon (asztali gép, hordozható, mobiltelefon, tablet...), bármely oprendszer alatt (OS, iOS, Win, Linux, Android) ugyanazt látom - kivéve, ha olyan PDF-t generálunk, amelyben szándékkal nem kerülnek be a felhasznált betűcsaládok, mert ilyet is lehet.
3.
Legtöbbször olvasunk PDF-et. Ennél sokkal ritkábban szeretnénk megjegyzést fűzni egy-két pontjához, vagy kiemelni azt mások számára - ezek az annotálást kívánó pillanatok.
Jellemzően az, aki hibát talál egy PDF anyagban, az nem szakembere annak az alkalmazásnak, amiből a PDF-et generálták. Gondolj egy agyonformázott Word vagy Pages doksira, és akkor még nem szóltunk InDesignról, Illustratorról vagy ArchiCADről. Aki hibát talál, vagy módosítást szeretne, az általában a főnök, az ügyfél - nekik nem is dolguk az adott alkalmazás profi kezelése, és legyünk őszinték, ne is nyúljanak bele a forrás-anyagba! De PDF-ben bátran összefirkálhatják, javíthatják a doksit, megjegyzéseket írhatnak - amelyeket a készítő szakember majd ripsz-ropsz visszavezet a forrás-fájlba. A cégen belül jellemzőbb a nyomtatott anyag agyonfirkálása, pedig a PDF előnye az is, hogy könnyebb megőrizni, lefűzni a későbbi visszakereséshez. A cégen kívüli kommunikáció esetén a PDF-annotálás nélkülözhetetlen.
iAnnotate PDF
Az alkalmazás nyolc-euróba kerül, megéri az árát. De, amint említettem, PDF annotáló alkalmazással dugig az App Store. Amiért az iAnnotate szerintem kiemelkedik, az a kommunikációs képessége. Számtalan módon képes a megtekintett PDF-ek továbbküldésére.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése