2013. május 23., csütörtök

Az ardenneki offenzíva

Ahogy illik, a hadműveletet mindkét fél más néven jegyzi. Az angolszász történetírás Battle of the Bulge néven tartja számon, ez amúgy a játék neve is, amelyhez nem rég újabb térképeket, küldetéseket adtak ki. A németek Wacht am Rhein néven igyekeznek felejteni az esetet, mert történelmük nem dicső fejezetének nem dicső része. Magyarul az ardenneki offenzíva elnevezést nyerte a második világháború egyik utolsó német kísérlete. Az 1944. december 16-án indult német áttörési kísérlete "A halál 50 órája" című filmből lehet ismerős - amikor a német tankokból kifogy az üzemanyag, és embert és technikát nem kímélve küzdenek a nyersanyag raktár megszerzéséért, illetve megvédéséért.

Amikor még a ZX Spectrum volt a számítógép, a Németalföld második világháborús játéka az Operation Market Garden (1944. szeptember 17-25.) volt, ennek film megfelelője „A híd túl messze van". Úgy tűnt, hogy diplomamunkám elkészültét erősen veszélyezteti a játék, amíg rá nem jöttem, hogy az angol ejtőernyősöket nem ott kell ledobni, ahol a Spectrum (történelem) javasolja, hanem jóval keletebre, Nijmegen környékén - megmagyaráztam a hadművelet bukását. Ez a felismerés persze önmagában csak a dolgozatra fordított idő hányadát növelte. Amikor azonban kiderült, hogy egyik konzulensem megoldhatatlan problémával küzd, akkor a játékra fordított minden másodperc megtérült.

Én ugyanis tudtam, hogy lehet az angol tankokkal bevenni Arnhemet, ő viszont nem. Szegény lengyel ejtőernyősök...

Battle of the Bulge
Amiben a két játék (1989 vs. 2013) hasonlít, hogy fordulós, azaz hol én lépek, hol a gép vagy az ellenfelem a Game Centerből. A játék mellett szól, hogy létezik Light verzió, ami természetesen ingyenes, hogy kedvet kapjunk az 5,99€-ós teljes verzióhoz. Ám vigyázzunk, mert ha elkap a harci hév, akkor további kampányokat vehetünk majd négy euróért (ami vicces összeg azért).


Ismétlés a tudás anyja
Az ardenneki offenzíva a játék mellett számos videót, leírást és képet is kínál a történelem iránt érdeklődő játékosnak. Tudományosan minden bizonnyal ezt hívják játszva tanításnak. Már szóvá tettem, most ismétlem: hol vannak a magyar történelmet hasonló módon feldolgozó alkalmazások?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése