2013. május 31., péntek

Térképek: változatlanul gyenge

Emlékezetes felzúdulást keltett, amikor az iOS6-ban az Apple a Google mindenki által jól megszokott térképe helyett a saját térkép alkalmazását kínálta. Az alkalmazás mindent kapott, csak jó szót nem, de nem is érdemelte meg. A térkép alkalmazásba bukott bele Scott Forstall, az Apple alelnöke - már akkor is sokan, azóta még többen úgy vélik, vele vitették el a balhét, mert ő volt a leginkább Jobsra hajazó vezető, és a szürkeség nem bírja az egyéniséget - ez persze nettó gonoszság. A Térképek alkalmazás viszont bármennyit is javult, azóta sem jó.

Ocsmány. Ronda. Pontatlan.
Azelőtt cserélni, hogy nem tud legalább annyit, mint amit kiváltunk vele, soha sem nyeri el a felhasználók kegyeit - lásd a .Mac > MobileMe > iCloud leépülést. Jöjjön négy képnyi bizonyíték, hogy mi a minimum, amit az Apple-nek hoznia kell ahhoz, hogy a térképe térkép legyen. És beszúrunk pár példát a blogoló (a poszter irtózatosan hülye, bár logikus kifejezés) térkép iránti szenvedélyéről.


Bal oldalt az Apple Maps, jobbra a Google böngészős térképe. Bár a Maps nagyobb felbontású, mégis kevesebb rajta az információ. És igen, megszoktuk a Google színezetét, ám akkor is: a Google sokkal élőbb, mint ez a paszteles Apple. És bár ez a kép nem jó példa, de az Apple élessége rendre elmarad a Google térkép élessége mögött.

Gyerekkorom egyik kedvenc könyve a Micimackó volt, annak is a keményfedeles kiadása, amelynek a belső borítóján rajz mutatta be a száz holdas pagonyt. A szemtanuk elbeszélése szerint órákat töltöttem a térkép tanulmányozásával, színezésével, átszínezésével. A térképszeretet bekötött.


No comment. No Apple Maps. No iOS6.

Általános alsóban kivették a manduláimat, a kórházba egyetlen dolgot vittem magammal, egy földrajz atlaszt. Szintén a szemtanuk elmondásából tudható, hogy az orvosok és ápolók mindaddig nagyon sajnáltak - „szegény gyerek, milyen szülei lehetnek, hogy egy atlasszal küldik kórházba" -, amíg ki nem derült, Magyarország és Európa összes hegyének fejből tudom a magasságát, mármint azokét, amelyek a térképen szerepeltek.


Én gimis barátnőm miatt ismerem Hegykőt, nem "A tanítványok" vagy "A nagy generáció" vagy a „Hajnali háztetők", netán az „Eldorádó" színésze, Eperjes Károly miatt. És bár a felső Apple térkép sem vinne a közeli Fertő tóba, ami hajdanán felért egy disszidálási kísérlettel, de az alsó Google térképebb. Összevetve alig pár névvel mutat többet, de a focipálya és strand a nem térkép-olvasók számára is jó tájékozódási pont.

És végül térképek iránti rajongásomat bemutató bekezdéseket zárom az ált. iskola felsőben folytatott játékunk megosztásával, amelyben persze hasonló beállítottságú osztálytársaim és magam is verhetetlen voltunk. A játék egyszerű, ki tud több fővárost mondani. Aki megakad vagy rosszat mond, az veszít. Első játék során biztos nyerés, ha a másik Washingtont mond, mert az egy állam Oregon fölött, a főváros Washigton D. C. A másik szinte biztos bukta Ausztrália fővárosa. Sydney? Melbourne? Ők ketten nem jutottak dűlőre, ezért alapították meg félúton Canberrát.


Aki az Apple mellett érvel, az felhozhatja, hogy oké, hogy Magyarország nem kimondottan a cupertino-i fiúk és lányok napi kedvenc beszédtémája, de Amerika. Meg Anglia. Hát nem. A képen a Csatorna szigetek egyike látható, sőt mindjárt másfél is. Ez a két sziget közvetlenül az angol korona része, de nem része Nagy-Britanniának, sőt, még az EU-nak is csak félig-meddig. Viszont a szigetek volt az egyetlen anyaországi terület, amit a második világháborúban a németek megszálltak. Békeidőben is nehéz lenne bármit is megtalálni az Apple térképe alapján ebben a felbontásban. Persze lehet nagyítani, de lehetne használható térkép-alkalmazást is készíteni.

Plusz egy minusz
Számos alkalmazás használja adatok megjelenítéséhez az iOS alapértelmezett térképét, ami iOS6 óta az Apple műve. Ez azt is jelenti, hogy az Apple Térkép gagyisága megkerülhetetlenül rontja ezeknek az alkalmazásoknak az értékét is. Hiába tudom elkerülni iPhone-on a Google Maps letöltésével, iPaden a böngészős Google térkép használatával az Apple Mapsét, ha az alkalmazások erre nem képesek.

Könyvajánló: Houellebecq: A térkép és a táj

1 megjegyzés:

Ferenczy Gábor írta...

+1 http://tech.fortune.cnn.com/2013/05/29/how-is-apple-maps-doing/

Megjegyzés küldése