2013. május 15., szerda

Ujjharapási gondolat Munstertől

Egyik kedvenc Apple elemzőnk Gene Munster. Múlt héten arról beszélt, hogy az Apple árrése jelentősen csökkenhet, ami persze az Apple-nek fájni fog. De miért is csökkenne az Apple árrése? Íme Munster meglátása, érvei és vélekedései.

Gene mondja
Az Apple üzleti sikerének egyik, ha nem a legfontosabb forrása a jelentős árrés, ennek csökkenése, netán drasztikus esése az Apple-t igencsak megrázná. Márpedig az árrés jelentősen esni fog, annál inkább, minél inkább beleveti magát az Apple az okos-telefonos versenybe.
Az előző években az Apple - becsült - árrése 34 százalék volt. A hamarosan bemutatandó (Gonosz Almalap: majd meglátjuk) olcsó iPhone már nem állítható elő és forgalmazható ezzel az árréssel. Az írást közreadó Business Insider utánajárt, az elmúlt két éve árrése az elemzői véleményeket átlagolva 37 százalék volt. Így ha Munsternek igaza lesz, a befektetők még inkább meglepődhetnek.
Amennyiben - mondja Gene - az Apple árrése 30 százalék alá megy, márpedig hallani ilyen vélekedéseket is, az tragikus volna. Ez volna a valódi atomcsapás, nem az, amit Jobs akart a Google ellen indítani. A robbanás indítója az olcsó iPhone lenne. Ahogy az iPad mini részaránya lassan meghaladja az összes iPad felét, úgy haladja meg majd az olcsó iPhone részaránya is az 50 százalékot az iPhone-összesben. Márpedig az Apple összbevételének fele az iPhone-ból származik. És akkor még nem is esett szó az AppleTV-ről, amely szintén cudar árversenybe kerülve indulna.
A jelenlegi helyzet még napfényes, az égen csak apróbb felhők bukkantak fel. Tavaly az iPhone üzletág árrése 47,4 százalék volt, az utolsó negyedévben is még 37,5.
De jön a vihar. Az iPad mini árrése csak 20 százalék, vessük ezt össze a fenti számokkal. E termék nélkül még 40 százalék felett lett volna az Apple teljes árrése.

Olcsó húsnak híg a leve avagy a jóslat
Az Apple árbevételének felét az iPhone adja, egy harmadát az iPad. Ha az olcsó iPhone úgy tépázza meg az iPhone árrését, ahogy ezt tette a mini iPad az iPadével, sőt, erre még ráhúzva az AppleTV-t (nem a mostanit, a kijelzőset), akkor az Apple árrése valahol 10-20 százalék közé fog esni a mostani majdnem 40 százalékról.

Ujj
Az Apple-től pedig nagyon várják az új termékeket. Az olcsó iPhone-t. A régóta beszélt Apple televíziót. Ne adj 'sten a karórát. Bármelyikkel is rukkol elő az Apple, az az árrését fogja csökkenteni. Az iPhone esetében ez még fájóbb, hiszen saját magának állít majd konkurenciát.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szlogenjavaslat: "It does more, It costs less. It's that simple." És esetleg visszahívhatnánk Spindlert az eke szarvától, az még segíthetne.

Megjegyzés küldése