2013. május 3., péntek

Az aranyszájú, a technikai zseni és az Apple

"Legyen egy aranyszájú szépfiú és egy magának való technikai zseni" - mondta egy cégekbe befektető guru arra a kérdésre válaszolva, hogy mi győzi meg őt akkor, amikor egy cég tőkebevonást kérve prezentálja dolgait. Az Apple esetében ez a páros Steve Jobs (a félreértések elkerülése végett ő volt a jó svádájú) és Steve Wozniak volt. És bár az Apple mostanában nem igen keres befektetőt, azért érdemes a fenti gondolat jegyében ránézni a cégvezetésre. [Könyvajánlat]

De ki lesz az aranyszájú?
Tim Cook hosszú éveken át volt Jobs mögött az egyik alelnök, majd az első alelnök. Felelős volt a gyártásért, logisztikáért, felügyelte a beszállító partnereket. Ezt remekül végezte - különben Jobs menesztette volna. Viszont ez a munka nem csili-vili, nem látványos, nem alkotó a szó Apple-i innovációs értelmében. Ez egy nagyon fontos háttérmunka. Bár Tim nem „technikai zseni", de azzal egyenértékű. De biztos, nem egy „aranyszájú".
Scott Forstall számos Jobs-i tulajdonsággal bír, aranyszájúságért elég visszanézni a WWDC-s vagy MacWorldös bemutatókat. Ő volt az iOS fejlesztés felelőse - és ugye az iOS a jövő -, amíg a térkép botrány miatt ki nem rúgták.
Johny Ive-ról a szűk szakmán kívül a kutya se tudná, hogy kicsoda, ha Jobs nem hívja és veszi fel az Apple megújításakor vezető dizájnernek. iMac, iPod, iPad, MacBookok ... hosszú sora az Ive tervezte termékeknek, amelyek méltán lettek iránymutatóvá, követendővé, másolandóvá. Megválaszolatlan kérdés, hogy Jobs nélkül is ilyen csúcs-dizájnt alkotott volna Ive? Ive-ot nem rég a dizájn mellett további területek vezetőjévé nevezték ki, így ő a felelős az új iOS és OS X felületéért - lásd a tegnapi pletykákat. Viszont látva Ive eddigi videó-interjúit, ő sem az az „aranyszáj", aki vágyat, álmot tud eladni befektetőnek, vásárlónak.
Én úgy gondolom, hogy ha az új dizájn elnyeri a felhasználók tetszését, akkor Ive még sikeresebb lesz, de Cook bizton megmarad vezetőnek, hiszen bizonyítja, hogy az ő vezetésével is innovatív, „forradalmi", blabla az Apple. Ha nem nyer az új dizájn, akkor viszont Ive viszi el a balhét. És ezzel újabb álmodásra képes „technikai zseni" esne ki a cégből.

Tehát, hol is van az az arányszájú cégvezető?

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Az Apple megveszi a Yahoo-t, a Yahoo-t kukázza, Marissa Mayert megteszi CEO-nak, Cook megy vissza COO-nak, az Apple részvények meg 700 dollár felé.

Névtelen írta...

Mért van az, hogy időnként AOL fiókkal csak Caminoból lehet ide kommentelni? (Költői kérdés.)

Ferenczy Gábor írta...

Az első komment: Like
A második: miért, lehet kommentelni? ;) Én csak Safarival dolgozom.

Megjegyzés küldése